X

Capii din CDU resping orice alianță cu AfD

Politicienii germani, inclusiv şefa creştin-democraţilor, îşi menţin refuzul de a colabora cu partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), consemnează luni DPA, care apreciază că alcătuirea unor coaliţii în Germania s-a complicat după accesul AfD în parlament, ca rezultat al ultimelor alegeri, transmite și agerpres.

Annegret Kramp-Karrenbauer, care i-a urmat anul acesta cancelarului Angela Merkel la conducerea Uniunii Creştin-Democrate (CDU), a declarat duminică seara televiziunii ARD că AfD “este un partid care (…) nu a fost în stare să tragă o linie clară între membrii săi şi extremismul de dreapta”.

Citeşte şi: Presa germană anunţă începutul sfârşitului lui Ergdogan

Comentariile ei au fost făcute în contextul erodării sprijinului electoratului pentru marea coaliţie aflată la guvernare, formată din CDU, aliata acesteia din Bavaria – Uniunea Creştin-Socială (CSU) şi Partidul Social-Democrat (SPD) şi al perspectivei alegerilor anticipate.

Kramp-Karrenbauer a apreciat că AfD a contribuit la un mediu în care a devenit posibilă violenţa – inclusiv asasinarea politicianului de stânga Walter Luebcke. Acesta a fost împuşcat mortal pe 2 iunie, în locuinţa sa din Kassel. Ancheta care a urmat a dus la arestarea unui suspect care, potrivit procuraturii federale, are antecedente ca extremist de dreapta.

Citeşte şi: Cutremur puternic în Italia. Unda seismică s-a resimţit la Roma! 

În dezbatere a intrat luni şi premierul landului Saxonia, Michael Kretschmer, de asemenea reprezentant al CDU. El a declarat despre o eventuală coaliţie că “nu este posibilă. Partidul (AfD – n. red.) dezbină, nu este bine pentru Germania”.

Tags: AfD (Alternativa pentru Germania)Angela MerkelAnnegret Kramp-KarrenbauerCDU (Uniunea Creştin-Democrată)Michael KretschmerPartidul Social-Democrat (SPD)Saxonia
Categorii: Diaspora