Capitala Indiei este sufocată de poluare. Calitatea aerului a ajuns la un nivel ‘sever’

Publicat:

Calitatea aerului din capitala Indiei a atins din nou niveluri periculoase punând în pericol sănătatea locuitorilor, în special ca urmare a furtunilor de praf din vestul Indiei, a anunţat miercuri un reprezentant al comisiei pentru controlul poluării, citat de Reuters şi DPA, potrivit agerpres.

Indicele privind calitatea aerului din New Delhi, care măsoară concentraţiile de particule toxice din aer, a atins nivelul ”sever” de 445 pe o scară cu un nivel maxim de 500. Orice valoare situată peste 100 este considerată nesănătoasă de Comisia centrală pentru controlul poluării, se arată pe site-ul acestei instituţii.


Citeşte şi: Începe marele bal. Cupa Mondială de fotbal 2018 are fluierul de start în Rusia

”Particulele de praf sunt transportate din Rajasthan de vântul care suflă cu intensitate”, a declarat V. K. Shukla, cercetător în cadrul instituţiei.

Nivelul sever are efecte negative chiar şi asupra persoanelor sănătoase, iar cele care suferă de diverse boli sunt afectate în mod semnificativ, se menţionează pe site-ul comisiei.

Persoanele vârstnice şi copiii au fost sfătuiţi să rămână în locuinţe deoarece, potrivit prognozelor, praful va persista în atmosferă până inclusiv vineri, notează DPA.

”Este probabil ca situaţia să se menţină în următoarele două zile”, a adăugat Shukla citând prognoza biroului de meteorologie.

Temperatura din oraş a atins valori de 42 de grade Celsius, iar condiţiile atmosferice nu permit disiparea prafului, a explicat Sunita Devi, om de ştiinţă în cadrul centrului de prognoză al Departamentului indian de meteorologie.

Potrivit informaţiilor publicate în presa locală, locuitorii acuză probleme respiratorii, usturimi ale ochilor şi gât iritat.

Calitatea aerului din New Delhi s-a înrăutăţit în ultimii ani, fapt ce a determinat biroul premierului Narendra Modi să monitorizeze în mod direct măsurile pentru curăţarea aerului din capitala Indiei, aminteşte Reuters.

Emisiile de gaze de eşapament ale autovehiculelor care circulă într-un oraş cu 20 de milioane de locuitori şi cu acces limitat la transportul public în comun, dar şi emisiile termocentralelor şi praful care se ridică de pe şantiere sunt principalii factori poluatori din New Delhi. Această situaţie se înrăutăţeşte în lunile de iarnă ca urmare a activităţilor ilegale de ardere a terenurilor agricole din apropierea capitalei.

Citeşte şi: Guvernatorul statului Texas a emis o proclamaţie oficială dedicată României

Potrivit unui raport emis luna trecută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în India se află 14 dintre cele mai poluate oraşe ale lumii, New Delhi situându-se pe locul al şaselea în acest clasament.

Conform indicelui în timp real al calităţii aerului publicat de ambasada americană, poluarea atmosferică din New Delhi era atât de ridicată miercuri încât depăşea nivelul maxim de 999, dincolo de care nu mai există date, în zone precum R.K. Puram, Wazirpur sau Okhla.

Ministrul-şef din New Delhi, care face parte din partidul de opoziţie, a comparat anul trecut oraşul cu ”o cameră de gazare” după ce poluarea cu microparticule PM 2,5 – particule fine care pot ajunge în plămâni – a depăşit cu mult nivelul considerat ”periculos”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

3 500 de gospodării inspectate de salvatori. Atenție în perioada fermentării vinului

3 500 de gospodării inspectate de salvatori. Atenție în perioada fermentării vinului Salvatorii au mers, săptămâna aceasta, pe la casele oamenilor din diferite localități, pentru...

Polonia va începe să consolideze apărarea la graniţele sale cu Rusia şi Belarus până la sfârşitul anului

Polonia va începe să consolideze apărarea la graniţele sale cu Rusia şi Belarus până la sfârşitul anului Polonia va începe până la sfârşitul acestui an...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Şeful securităţii de la centrala nucleară Zaporojie, ucis într-un atentat cu maşină – capcană. El era considerat colaborator al forţelor ruse

Şeful securităţii de la centrala nucleară Zaporojie, ucis într-un atentat cu maşină - capcană. El era considerat colaborator al forţelor ruse Explozia unei maşini în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.