X

Capitala Japoniei se pregăteşte de cea mai puternică furtună din ultimii 60 de ani

O puternică furtună care a dus deja la perturbarea Marelui Premiu de Formula 1 şi a Campionatului Mondial de Rugby ar putea provoca cele mai însemnate precipitaţii şi vânturi înregistrate în capitala niponă în ultimii 60 de ani precum şi haos în transporturi, informează vineri Reuters, potrivit agerpres.

Taifunul Hagibis, care înseamnă ”viteză” în limba tagalog, unul dintre dialectele vorbite în Filipine, urmează să atingă sâmbătă uscatul pe insula Honshu, cea mai mare din arhipelagul nipon, la o lună după ce un alt taifun, printre cele mai puternice abătute în ultimii ani asupra Japoniei, a distrus sau avariat 30.000 de locuinţe şi a cauzat pene masive de curent.

Citește și : Bulgaria, condamnată de CEDO pentru decizia de a expulza un migrant fost militar sirian

”Furtuna ar putea aduce precipitaţii şi vânturi record”, a precizat un responsabil din cadrul Agenţiei Meteorologice Japoneze cu ocazia unei conferinţe de presă.

Furtuna ar putea fi cea mai puternică abătută asupra Tokyo din 1958, iar rezidenţii ar trebui să se pregătească pentru valuri înalte şi mare agitată, a anunţat JMA.

Premierul Shinzo Abe a solicitat miniştrilor din cabinetul său să depună toate eforturile necesare pentru a garanta siguranţa cetăţenilor.

Autorităţile din prefectura Chiba, la est de Tokyo, lovită puternic de taifunul Faxai în urmă cu o lună, au îndemnat locuitori să-şi pregătească rezerve de alimente şi apă suficiente pentru o perioadă de până la trei zile.

Organizatorii Marelui Premiu de Formula 1 au anulat toate antrenamentele precum şi sesiunile de calificare programate pentru sâmbătă, adăugând că runda de calificare va avea loc duminică, urmând ca întrecerea finală să aibă loc conform programării.

Apropierea taifunului a determinat anularea a două meciuri din Campionatul Mondial de Rugby programate pentru sâmbătă, iar desfăşurarea meciului de duminică între Japonia şi Scoşia este pusă sub semnul întrebării.

Compania aeriană ANA Holdings a anulat toate cursele interne care pleacă sau sosesc pe principalele două aeroporturi din Tokyo începând cu vineri după-amiază.

Citește și : China promite să-şi majoreze achiziţiile de produse agricole americane (FT)

Aceasta, precum şi compania concurentă Japan Airlines Co au anulat anumite zboruri cu plecare sau sosire de pe aeroporturile care deservesc cele mai mari oraşe din Osaka şi Nagoya.

Cea mai mare parte dintre aceste zboruri vor fi anulate sâmbătă, au precizat ambele companii aeriene pe paginile lor de internet.

Operatorii feroviari au anunţat că vor suspenda trenurile de mare viteză între Tokyo şi Nagoya, în centrul Japoniei, precum şi principalele curse între Nagoya şi Osaka, în vestul Japoniei, începând cu sâmbătă dimineaţă, potrivit postului public de televiziune NHK. Cel mai probabil, cursele interne din Tokyo vor fi de asemenea sistate.

Valuri înalte sunt prognozate de-a lungul coastei pacifice a insulei Honshu sâmbătă şi duminică, precum şi ploi torenţiale care vor creşte riscul de inundaţii şi alunecări de teren, potrivit NHK.

Taifunul Ida, cunoscut în japoneză sub denumirea de ”Kanogawa Typhoon”, a provocat moartea a peste 1.000 de persoane în 1958.

Tags: Formula 1haosprecipitaţiiRugbytaifunvânturi
Categorii: Știrile zilei