Capitala Serbiei devine o mică Rusie. Mii de ruși să fugă de recrutare și de regimul lui Putin

Publicat:

Capitala Serbiei devine o mică Rusie. Mii de ruși să fugă de recrutare și de regimul lui Putin

De când a început războiul în Ucraina, în februarie 2022, rușii care fug de conflict, recrutare sau de regimul lui Vladimir Putin, au înființat o comunitate vibrantă în Serbia, iar Belgrad, capitala țării, arată din ce în ce mai mult ca o mică Rusie, scrie Reuters.

Vadim Morus, un patinator profesionist, a fugit din Rusia împreună cu logodnica sa în 2022, parte dintr-un val de zeci de mii care au venit în Serbia după invadarea Ucrainei comandată de liderul de la Kremlin. Nu doar ei, ci și mulți alți ruși au ales Belgradul pentru vechile sale legături culturale și religioase cu Moscova.


„Sunt puțini patinatori în Serbia care pot antrena, așa că am mulți elevi sârbi”, spune Morus, în vârstă de 24 de ani. De când a început războiul în Ucraina, în februarie 2022, rușii care fug de conflict, recrutare sau politica președintelui Vladimir Putin, au înființat o comunitate vibrantă în Serbia, potrivit interviurilor Reuters cu două duzini de imigranți și oficiali locali. În timp ce numărul real al rușilor din Serbia este mai mic decât al celor care au fugit în țări precum Germania, prezența lor este resimțită acut în Belgrad, un oraș cu mai puțin de două milioane de locuitori.

Au apărut cluburi, grădinițe și cabinete medicale deținute de ruși. Rușii cumpără mâncare din magazinele rusești. Trupe, cântăreți și comedianți ruși cântă în cluburi rusești, iar artiștii ruși își prezintă lucrările în galeriile deținute de Rusia. Între februarie 2022 și mijlocul anului 2023, peste 30.000 de ruși s-au înregistrat pentru rezidența temporară în Serbia, arată cele mai recente date ale Ministerului de Interne.

Oficialii nu au furnizat date pentru perioada comparativă anterioară, dar au spus că cifrele au reprezentat o creștere bruscă. În timpul acestui aflux, rușii au înființat 11.081 de afaceri din diverse sectoare, de la servicii bazate pe internet la ospitalitate și școli de sport, potrivit registrului de afaceri al Serbiei. Rușii care și-au deschis afaceri la Belgrad nu au nevoie de clienți sârbi Viktor, în vârstă de 42 de ani, medic veterinar din Sankt Petersburg, a fugit de mobilizarea rusă în toamna anului 2022.

Fără calificările necesare pentru a profesa în Serbia, lucrează cu ziua la Belgrad, deservind exclusiv rușii. „Repar instalații sanitare, instalații electrice, ferestre și chiar fac mobilă. Nu prea am nevoie de clienți sârbi”, a spus acesta, numit de reporteri Viktor pentru a i se proteja identitatea, de teama siguranței familiei sale care a rămas în Rusia. Relațiile dintre Serbia și Rusia datează de secole și rămân cordiale și astăzi, deși Serbia încearcă și ea să adere la Uniunea Europeană, care condamnă invadarea Ucrainei de către Rusia.

După Primul Război Mondial, mii de așa-numiți ruși albi au fugit de comuniști în timpul războiului civil în noul regat al sârbilor, croaților și slovenilor. Cu toate acestea, mulți nu vor să se integreze și preferă în schimb să se agațe de o mică Rusie în interiorul Serbiei. În mod ironic, mulți sârbi îl susțin pe Putin și nu împărtășesc opiniile celor care au fugit.

„Chemarea către cultura rusă este prea puternică pentru ca emigranții ruși din prima generație măcar să vrea să se încadreze în societatea în care s-au găsit, indiferent dacă este sârbă sau occidentală”, a spus politologul Aleksandar Djokic din Belgrad.

Patinatorul rus, menționat la începutul articolului, a ezitat să detalieze motivele pentru care a părăsit Rusia, dar logodnica sa Alexandra Mashkanova a dat o scurtă declarație. „Am plecat din motive ideologice. La câteva zile după 24 februarie, încercam să înțelegem ce se întâmplă, apoi am decis să plecăm”, a spus ea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Viorel Cernăuțeanu, întrevedere cu Michael McGinley, consul australian

Viorel Cernăuțeanu, întrevedere cu Michael McGinley, consul australian Viorel Cernăuțeanu, șeful Poliției Naționale, a avut o întrevedere de curtoazie cu Michael McGinley, consul și șef-adjunct...

ONU: Lumea se găseşte ‘la o răscruce de drumuri’ şi se îndreaptă spre ‘un viitor distopic’

ONU: Lumea se găseşte 'la o răscruce de drumuri' şi se îndreaptă spre 'un viitor distopic' Lumea se găseşte 'la o răscruce de drumuri' şi...

Gruparea Șor își consolidează controlul: Fermierii găgăuzi îndemnați să blocheze drumurile înainte de alegeri

Gruparea Șor își consolidează controlul: Fermierii găgăuzi îndemnați să blocheze drumurile înainte de alegeri Pe 6 septembrie, în autonomia găgăuză aflată sub controlul grupării...

O altă companie petrolieră din Moldova a intrat în insolvabilitate: Basapetrol SRL, deținătoare a 22 de benzinării

O altă companie petrolieră din Moldova a intrat în insolvabilitate: Basapetrol SRL, deținătoare a 22 de benzinării Basapetrol SRL, o importantă companie petrolieră din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.