Capitala va găzdui pe 17 august prima ediție a Festivalului „DOR de Chișinău”, un eveniment menit să celebreze Zilele Diasporei, care se desfășoară anual la sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august. Solicitată de IPN, Anastasia Foiu, specialist în comunicare la Direcția generală cultură și patrimoniu cultural, a menționat că festivalul pune în valoare bogăția culturală și conexiunile puternice pe care le reprezintă diaspora moldovenească, aducând împreună comunitatea diasporei din întreaga lume pentru a consolida legăturile și a împărtăși experiențe.

Începând cu ora 16.00, pe strada pietonală „Eugen Doga”, vor fi organizate expoziții de artă și port popular, întâlniri cu scriitori și târguri de meșteșugari și artizani. Se vor desfășura ateliere de creație de împletire a coronițelor din flori, creare a bijuteriilor tradiționale, de pictare a simbolurilor ethno și de broderie. Programul include și masterclass-urile de olărit, prelucrarea pielii, confecționarea de pălării, desen pe ceramică și sticlă, crearea păpușilor împletite din fibre vegetale. Copiii vor avea ocazia să participe la activități de artă și sportive, jocuri și concursuri, să admire un spectacol cu bule de săpun. De asemenea, vor fi amenajate zona gastronomică „Casa Mareˮ și zone foto.


Citește și: R.Moldova a comemorat victimele Holocaustului împotriva romilor

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc la ora 16.30, urmată de un program de cântece populare. În intervalul orelor 17.40 –18.00 vor fi prezentate ținutele populare din diferite regiuni ale Moldovei cu explicarea motivelor. Începând cu ora 18.00 și până la 21.00, vor fi organizate recitaluri ale artiștilor Doinița Sulac, Gabriel Nebunu, Olga Verbițchi,  Marej, Dara. Seara va culmina un program de cântece balcanice interpretate de Valentin Uzun & Tharmis.

„Pentru toți cei care simt dorul de a reveni acasă, acest festival reprezintă mai mult decât un simplu eveniment cultural – este o călătorie emoțională către rădăcini, gustul autentic al mâncării ca la mama acasă, revederea chipurilor familiare ale celor dragi și redescoperirea frumuseților naturale și bogățiilor Moldoveiˮ, a subliniat Anastasia Foiu.

La finalul festivalului, toți participanții vor fi invitați la o horă a diasporei, simbol al unității.