Capsula Orion a NASA a revenit pe Terra după călătoria în jurul Lunii

Publicat:

Capsula Orion a NASA a amerizat, duminică, în Oceanul Pacific, după ce a vizitat Luna şi s-a aventurat mai departe în spaţiu decât orice navă spaţială dinaintea ei. A fost ultima etapă a misiunii cu mize mari Artemis 1 pentru agenţia spaţială americană, relatează AFP, scrie news.ro

Capsula a intrat în atmosfera Pământului cu o viteză de 40.000 km/h, şi a rezistat la o temperatură de 2.800°C, adică jumătate din temperatura suprafeţei Soarelui.


Citește și : UE, preocupată că Turcia menţine un parteneriat strâns cu Rusia

Amerizarea a avut loc în largul coastelor statului mexican Baja California, la ora 17:40 GMT.

Succesul acestei misiuni, care a durat puţin peste 25 de zile în total, este crucial pentru NASA, care a investit zeci de miliarde de dolari în programul american de întoarcere pe Lună, Artemis, al cărui scop este să se pregătească în viitor o vizită pe Marte.

În total, nava spaţială a călătorit peste 2,2 milioane de kilometri în spaţiu de la decolarea sa pe 16 noiembrie, în timpul primului zbor al noii mega-rachete a NASA, SLS.

Orion a zburat pe lângă Lună la doar aproximativ 130 de kilometri de suprafaţa sa şi s-a aventurat până la mai mult de 430.000 de km de Terra.

Recuperarea capsulei permite colectarea multor date decisive pentru următoarele misiuni. Mai întâi prin detalierea stării navei după călătoria acesteia, dar şi prin analiza înregistrărilor senzorilor acceleraţiilor şi vibraţiilor la bord, sau a performanţei unei veste antiradiaţii.

Unele elemente ale navei trebuie refolosite şi pentru capsula Artemis 2.

Această a doua misiune, programată pentru 2024, va duce un echipaj pe Lună, însă fără să aterizeze acolo. NASA ar trebui să anunţe numele astronauţilor aleşi foarte curând.

Artemis 3, programată oficial pentru 2025, va ateriza pentru prima dată pe polul sudic al Lunii, unde există apă sub formă de gheaţă.

Citește și : SUA trimis prima delegaţie de înalt nivel în China pentru încălzirea relaţiilor şi a pregăti vizita lui Blinken

Doar doisprezece bărbaţi au pus piciorul pe suprafaţa Lunii datorită misiunilor Apollo — pentru ultima dată în 1972, acum cincizeci de ani.

Programul Artemis trebuie să trimită de această dată prima femeie şi prima persoană de culoare acolo.

Scopul NASA este de a stabili o prezenţă umană de durată pe Lună, cu o bază pe suprafaţa sa şi o staţie spaţială care o orbitează.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

FOTO – David și Victoria Beckham au recreat scenele nunții de acum 25 de ani. Hainele violet le vin încă turnate

David și Victoria Beckham au recreat scenele nunții de acum 25 de ani. Hainele violet le vin încă turnate David și Victoria Beckham au purtat...

Actorul american Mike Heslin a murit la vârsta de 30 de ani

Actorul american Mike Heslin a murit la vârsta de 30 de ani Actorul american Mike Heslin, care apare în serialul ”Special Ops: Lioness”, a murit...

Semne că ne revenim!? Tânăra generație renunță la aplicațiile de întâlniri pentru a cunoaște oamenii în viața reală

Semne că ne revenim!? Tânăra generație renunță la aplicațiile de întâlniri pentru a cunoaște oamenii în viața reală Specialiștii spun că generația Z renunță la...

Scandal de proporții la Saga Festival: Hardwell acuză că a fost țepuit de organizatori

Scandal de proporții la Saga Festival: Hardwell acuză că a fost țepuit de organizatori Un scandal de proporții a izbucnit la Saga Festival și...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.