X

Carabinierii din R.Moldova au fost primiți în FIEP

Ministerul Afacerilor Interne informează că, carabinierii din Republica Moldova au fost primiți în Marea Familie a Jandarmeriilor şi Forțelor de Poliție Europene și Mediteraniene cu statut militar (FIEP), obținând astfel statutul de observator în cadrul acestui prestigios organism internațional.

Astfel, în cadrul Reuniunii Consiliului Superior al Comandanților și Directorilor generali ai Asociației Internaționale a Forțelor de Jandarmerie și Poliție cu Statut Militar (FIEP), desfășurat în perioada 24-26 octombrie 2023, în orașul Madrid, Spania, Inspectoratului General de Carabinieri din Republica Moldova (IGC) i-a fost acordat statutul de observator.

Citeşte şi: Ion Ceban conduce în sondajele pentru Primăria Capitalei

Decizia a fost luată în urma unei perioade îndelungate de negocieri și este rezultatul aprecierii corespunzătoare precedată de câteva misiuni de evaluare a instituției, desfășurate de către experți internaționali.

„Exprim recunoștință tuturor partenerilor de dezvoltare și omologilor din toate statele membre pentru încrederea acordată. Ne asumăm angajamentul de a continua consecvent toate demersurile orientate spre intensificarea schimburilor de experiență și alinierea carabinierilor din Republica Moldova la standardele internaționale, subliniind importanța colaborării interinstituționale în vederea promovării păcii și securității”, a menționat Comandantul-adjunct al Inspectoratului General de Carabinieri, colonelul Oleg Graur, prezent în cadrul evenimentului.

Împărtășind aceleași interese de securitate, Carabinierii moldoveni și-au exprimat astfel apartenența la valorile comunitare și internaționale împărtășite de către Asociație, iar statutul obținut în cadrul Summitului FIEP, este un pas promițător pentru avansarea în plan strategic și operațional la nivelul jandarmeriilor internaționale.

Citește și : Cum și-au reparat Ucraina și România relația tensionată pentru a deveni aliați

Realizarea procesului de aderare și obținere de către Carabinierii din Republica Moldova a statutului de observator în cadrul FIEP, va permite inclusiv racordarea activității Ministerului Afacerilor Interne a Republicii Moldova la standardele UE și internaționale, precum și realizarea obiectivelor strategice naționale privind integrarea europeană.

Tags: carabinieriFIEPmadridMoldovaspania
Categorii: Știrile zilei