X

Cardul de cetățenie română va fi emis de la 1 septembrie

Cardul de cetățenie română va fi emis de la 1 septembrie

Începând cu data de 1 septembrie 2024, cererile de acordare/redobândire a cetăţeniei române, soluţionate favorabil, vor avea ca rezultat eliberarea cardului de cetăţenie română, document ce va fi personalizat de Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice din cadrul Direcţiei Generale de Paşapoarte.

Ministerul Afacerilor Interne a informat, sâmbătă, printr-un comunicat transmis AGERPRES, că pe 25 iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 100 pentru modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române nr. 21/1991, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, care introduce modificări atât în ceea ce priveşte procesul de acordare/redobândire a cetăţeniei române, prin creşterea nivelului de securitate a documentelor ce dovedesc această calitate, respectiv prin punerea în circulaţie a cardului de cetăţenie română, cât şi în procesul de soluţionare a cererilor de eliberare a paşapoartelor româneşti.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

Conform ordonanţei, cererile de eliberare a paşapoartelor româneşti cu menţionarea ţării de domiciliu, depuse de persoanele care au dobândit/ redobândit cetăţenia română şi care nu au mai deţinut, ulterior obţinerii cetăţeniei române, un paşaport românesc sau un act de identitate românesc, trebuie să fie însoţite şi de certificatul de cetăţenie, respectiv de cardul de cetăţenie română.

Persoanele cărora, începând cu 1 septembrie 2024, li se va elibera cardul de cetăţenie română şi care vor dori să îşi stabilească domiciliul în străinătate, vor avea obligaţia să solicite, în termen de trei ani de la data dobândirii/redobândirii cetăţeniei române, eliberarea unui paşaport românesc cu menţionarea ţării de domiciliu, precizează MAI.

“Prin modificările legislative pe care le reglementează, OUG 100/2024 asigură continuarea procesului de digitalizare a serviciilor publice oferite cetăţenilor care necesită verificarea statutului juridic al persoanelor faţă de statul român. Astfel, specialiştii Direcţiei Generale de Paşapoarte şi ai Direcţiei Generale pentru Tehnologia Informaţiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne constituie prima platformă de cetăţenie ce va fi integrată în platforma HUB de servicii a Ministerului Afacerilor Interne, până la operaţionalizarea de către Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a sistemului informatic de evidenţă a cardurilor de cetăţenie română”, precizează comunicatul citat.

O altă modificare importantă adusă de ordonanţă vizează reglementarea Sistemului informatic de evidenţă a datelor despre cetăţenia română din Registrul Naţional de Evidenţă a Paşapoartelor Simple, sistem administrat de Direcţia Generală de Paşapoarte.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Ministerul de Interne le reaminteşte cetăţenilor faptul că, în situaţia în care descendenţii cetăţenilor români sau foştii cetăţeni români doresc să obţină, după caz, acte de stare civilă, documente de identitate sau de călătorie româneşti ori redobândirea cetăţeniei române, este necesar să se adreseze direct instituţiilor competente să elibereze astfel de documente, respectiv să soluţioneze cererile de redobândire a cetăţeniei române, fără să solicite, în prealabil, Direcţiei Generale de Paşapoarte, furnizarea datelor despre cetăţenia română din Registrul Naţional de Evidenţă a Paşapoartelor Simple.

Tags: cetateniepasapoarte
Social