X

Care e adevarata miză a celor care se lansează în cursa electorală? Opinii: Sunt alegerile de anul viitor

Care e adevarata miză a celor care se lansează în cursa electorală? Opinii: Sunt alegerile de anul viitor

Miza adevărată a multitudinii de candidați care se lansează în campania electorală pentru prezidențiale sunt alegerile parlamentare de anul viitor. O spune directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, care a comentat anunțul Nataliei Morari de a candida la scrutinul din octombrie.

În același context, deputatul PAS, Oazu Nantoi, spune că miza referendumului și a alegerilor din toamnă este extrem de mare, iar un succes al celor două exerciții electorale va îmbunătăți șansele partidelor proeuropene la parlamentarele din 2025, notează IPN.

Deputatul PAS, Oazu Nantoi, spune că Rusia mizează pe mai mulți candidați la alegerile prezidențiale din toamnă. Potrivit lui Nantoi, agresivitatea Kremlinului în raport cu Chișinăul se întețește întrucât Vladimir Putin vede că pierde controlul asupra Republicii Moldova.

„Să nu uităm că situația pe linia frontului e dramatică. Războiul a devenit de uzură, societatea ucraineană obosește, asistență externă este tergiversată. Fiecare zi de întârziere a fost plătită cu viețile ucrainenilor. De ce Putin a devenit mai agresiv în raport cu Republica Moldova? Pentru că s-a împotmolit în Ucraina și haosul în spatele Ucrainei îi convine. Doi. Acum europenii spun că iau Republica Moldova cu tot cu regiunea transnistreană. Asta înseamnă că regiunea transnistreană dispare ca element de șantaj din partea Rusiei. Dacă reușim că trecem cu brio prin referendum, prin alegeri prezidențiale, asta va schimba atmosfera și în perspectiva alegerilor parlamentare. Dar asta nu înseamnă că PAS va lua 99 de mandate. Doamne, ferește. De aceea Putin a devenit agresiv. Pentru că riscă să piardă Republica Moldova definitiv”, a spus deputatul PAS, Oazu Nantoi, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.

Temerea privind un eventual eșec al partidelor proeuropene la alegerile parlamentare din 2025 a fost exprimată de istoricul Octavian Țîcu. Potrivit lui Țîcu, există riscul ca să nu existe o majoritate veritabil proeuropeană în Parlament după scrutinul din 2025.

„Imaginați-vă cum ar arăta pentru mașinăria de propagandă a lui Putin faptul că alegerile de la anul vor fi câștigate de partidele proputiniste care vor putea face majoritate în Parlament. Putem câștiga și la referendum și o putem realege pe Maia Sandu președinte. Asta nu ne ajută cu nimic. Marea miză sunt puzderia de partide deghizate sau deschis putiniste oligarhice care vor să controleze Republica Moldova. Marea problemă a Uniunii Europene este că a pus toată miza pe Maia Sandu și pe PAS. Și asta este o mare problemă, pentru că PAS la alegerile de anul viitor nu va lua majoritatea ca să creeze majoritate proeuropeană. Dacă europenii vin la Chișinău, trebuie să aibă dialog cu toate partidele. Vine comisarul pentru extindere și spune că e nevoie ca toate partidele să se unească, dar se întâlnește cu un singur partid, cu cel de la guvernare”, a spus istoricul Octavian Țîcu.

Potrivit directorului executiv API, Pentru Macovei, pretendenții de pe stânga la funcția de președinte care și-au manifestat intenția de a candida, s-ar putea retrage în favoarea unui singur candidat spre finalul campaniei electorale.

„Sunt glume referitor la lansarea în campanie a lui Veaceslav Platon prin intermediul fostei noastre colege și este mult raționament aici. Este clar că ceea ce se face este dirijat din umbră de el. Un număr mare de candidați înseamnă un număr mare de voci care spun același lucru și în momentul X, ei vor spune că interesul țării primează și se vor retrage. Este o tehnică de manipulare pe care, așa cum spun unii colegi, ei ar încerca să o utilizeze în această campanie. În plus, e clar pentru toată lumea că miza adevărată sunt alegerile parlamentare de anul viitor”, a spus directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei.

Ieri, fosta jurnalistă Natalia Morari a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale din toamnă. De asemenea, public au anunțat că vor candida la scrutinul prezidențial Maia Sandu, Alexandr Stoianoglo, Ion Chicu, Irina Vlah, Tudor Ulianovschi, Renato Usatîi ,Vlad Filat și Andrei Năstase.

 

Tags: a celor care se lanseazăadevarata mizăîn cursa electorală
Categorii: PoliticăȘtirile zilei