Care e importanța asigurărilor în viața noastră? BNM oferă explicații

Publicat:

Care e importanța asigurărilor în viața noastră? BNM oferă explicații

Asigurările servesc drept scut de protecție și plasă de siguranță în situații imprevizibile din viață. Ele nu exclud riscurile care înconjoară oamenii în fiecare zi, dar amortizează loviturile financiare atunci când trec prin evenimente nedorite. Banca Națională a Moldovei, în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, prezintă tipurile de asigurări disponibile și beneficiile pe care le oferă, pentru ca persoana să poată lua decizii în cunoștință de cauză în ceea ce privește protejarea propriei persoane și a bunurilor deținute, transmite IPN.

Unul dintre tipurile de asigurări este cea de sănătate. Ea reprezintă una dintre cele mai accesibile metode de a proteja sănătatea (prin diagnosticarea timpurie, accesul la medicina de calitate) și a preveni problemele legate de sănătate din timp. Asigurarea de sănătate acoperă cheltuielile medicale, inclusiv diagnosticarea, medicamentele necesare, spitalizarea, intervențiile chirurgicale și alte costuri ce țin de protejarea sănătății fizice și mintale. „Cel mai important motiv care îi face pe oameni să ignore acest tip de asigurare este existența asigurării obligatorii medicale în majoritatea țărilor europene. E important să înțelegem că asigurarea obligatorie garantată de stat nu acoperă toate costurile legate de problemele de sănătate, însă o asigurare de sănătate facultativă poate acoperi și costurile ce nu sunt incluse în cea obligatorie”, precizează BNM.


Citește și: În perioada 19-25 iulie 2024, au activat peste 700 de carabinieri la menținerea și asigurarea ordinii publice

O altă asigurare este cea a locuinței, care acoperă daunele aduse proprietății în caz de incendiu, cutremur, inundații, furt, vandalism, căderea aparatelor de zbor, alunecarea de teren, presiunea stratului de zăpadă și altele. Acoperă daune aduse bunurilor din interiorul locuinței în cazurile enumerate la punctul precedent, dar și răspunderea civilă legală privind exploatarea locuinței – inundarea vecinilor, accidente care se întâmplă în locuință, asistența juridică etc. În Republica Moldova, asigurarea locuințelor este la un nivel redus (2-3% din locuințe sunt asigurate) și, de obicei, sunt asigurate locuințele cumpărate prin programe de creditare, care sunt impuse debitorilor prin contractul de ipotecă sau creditare.

Asigurarea auto protejează împotriva pierderilor financiare cauzate de accidente, furt sau deteriorarea vehiculului. De asemenea, asigurarea acoperă răspunderea civilă, care ajută la plata daunelor cauzate altor persoane într-un accident în care suntem vinovați și este obligatorie prin efectul legii. Acest tip de asigurare este obligatoriu în majoritatea statelor din lume, deoarece autovehiculele sunt o sursă de risc sporit.

Un alt tip de asigurare, este asigurarea de viață, care ajută la acoperirea costurilor legate de creșterea copiilor, a datoriilor restante și sprijină, în general, stabilitatea financiară a întregii familii. Există diverse tipuri de asigurări de viață și acest tip de asigurări este foarte diferit de toate asigurările menționate mai sus. Cea mai importantă diferență o constituie durata relațiilor dintre părțile contractului de asigurare de viață, care este de zeci de ani comparativ cu alte tipuri de asigurări care, de regulă, sunt contractate anuale. „În Republica Moldova asigurarea de viață are un caracter relativ simplu și este un mix între două elemente – asigurarea unui venit suplimentar la momentul ajungerii la scadență a contractului de asigurare și o asigurare de accidente, care prevede achitarea unei sume de bani în cazul unor accidente cu efect de lungă durată asupra sănătății. Altfel spus, în schimbul achitării unei prime de asigurare anuale plătite pe o durată de zeci de ani, asiguratul va obține suma pe care o achită, plus un venit investițional la atingerea scadenței contractului sau, în cazul unor accidente, se va achita o sumă de bani stabilită de contract în funcție de gravitatea accidentului”, menționează BNM.

„Asigurarea nu este un cost, ci o investiție în viitorul nostru și al celor dragi nouă. Este foarte important să înțelegem tipurile de asigurări disponibile și beneficiile pe care le oferă, pentru a lua decizii în cunoștință de cauză în ceea ce privește protejarea propriei persoane și a bunurilor deținute”, mai menționează Banca Națională.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Președinta Maia Sandu, în discuții cu moldovenii de la Nisa

Președinta Maia Sandu, în discuții cu moldovenii de la Nisa Președinta Maia Sandu și-a încheiat vizita sa în Franța cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice la...

Cel mai bun film de pe Netflix încărcat pe platformă în 2024. Acum rulează și la noi și a ajuns în trending în peste...

Cel mai bun film de pe Netflix încărcat pe platformă în 2024. Acum rulează și la noi și a ajuns în trending în peste...

Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău: mai multe curse aeriene întârzie

Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău: mai multe curse aeriene întârzie Alertă cu bombă la Aeroportul Internațional Chișinău. Personalul aeroportuar și pasagerii au fost evacuați,...

Accident în lanț provocat de un șofer băut în Chișinău.Pasagerul său s-a dat în spectacol și a ajuns „vedetă” pe TikTok

Accident în lanț provocat de un șofer băut în Chișinău.Pasagerul său s-a dat în spectacol și a ajuns „vedetă” pe TikTok Un șofer băut a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.