Care este impactul condițiilor climatice extreme asupra agriculturii din Moldova

Publicat:

Care este impactul condițiilor climatice extreme asupra agriculturii din Moldova

Provocările agricultorilor din Republica Moldova par a fi departe de a fi rezolvate. Fermierul Dinu Todos a subliniat impactul condițiilor climatice extreme recente asupra culturilor în cadrul emisiunii noastre, Actualitatea la Raport. În contextul actual, agricultorii au nevoie de suport financiar sustenabil și de soluții eficiente pentru a face față schimbărilor.

Vasile Șarban, secretar de stat în cadrul MAIA, a explicat că temperatura scăzută și lipsa precipitațiilor au afectat grav fecundarea porumbului, potrivit agrotv.md.


Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

VASILE ȘARBAN, secretar de stat în cadrul  MAIA: ,, Am constatat că porumbul în partea de sud a Republicii Moldova deci are o afectare de la 80 la 100 de procente, dacă să o luăm procentual dintre acestea deci 100 de procente îi circa peste 80 din suprafața afectată, partea de centru deci câtuși de cât în dependență de soi de tehnologie, de termenul de însămânțare, de premergătorii care au fost câtuși de cât de deci ar  putea să obțină careva recolte adică dacă vorbim despre 60-70% afectare.”

Fermierul Dinu Todos din Cahul a evocat urgența unei soluții financiare adecvate pentru toți agricultorii.

DINU TODOS, fermier din Cahul: ,,Deci chestia asta, încă anul trecut și anțărț a fost ridicată în discuții. Deci ceea ce nu vor să vadă autoritățile e faptul că agricultorii nu vor supraviețui fără o finanțare adecvată, adică fără o finanțare la un procent mic pe un termen lung, deci pentru a refinanța aceste datorii pe un termen mai lung. Deci aceasta este cheia la toată problema.”

Lipsa transparenței în gestionarea creditelor agricole de urgență a fost evidențiată de Alexandru Bădărău, director executiv al Asociației Forța Fermierilor.

ALEXANDRU BĂDĂRĂU, director executiv, Asociația Forța Fermierilor: ,,Ministerul nu a văzut poate sau nu vrea să ne spună și nouă care este eficiența acelui credit agricol de urgență care a fost aprobat în primăvara acestui an, eu nu am văzut lista beneficiarilor inclusive și a acelui 1.500 milion deci au fost și 500 mii pentru mijloace circulate și 1.500 milion pentru investiții ca să vedem de fapt să analizăm eficiența acelui instrument să nu repetăm alte greșeli în viitor.”

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

În fața crizei climatice severe care afectează grav agricultura din Republica Moldova, fermierii și autoritățile sunt nevoite să găsească soluții urgente și eficiente.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

27 de ani de când R. Moldova a devenit parte a CEDO

27 de ani de când R. Moldova a devenit parte a CEDO Acum 27 de ani, Republica Moldova a devenit parte a Convenţiei pentru apărarea...

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie va avea un nou rector

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie va avea un nou rector Pe data de 2 octombrie se va desfășura procesul de alegere a rectorului...

Parlicov: În prezent, nu sunt premise pentru majorarea tarifelor la resursele energetice

Parlicov: În prezent, nu sunt premise pentru majorarea tarifelor la resursele energetice În prezent, nu sunt premise pentru majorarea tarifelor la resursele energetice, deoarece prețurile...

Alunecările de teren la Bălți, provocate din cauza unor scurgeri subterane de apă

Alunecările de teren la Bălți, provocate din cauza unor scurgeri subterane de apă Fuge pământul la Bălţi. O bucată de teren de pe strada Sfântul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.