X

Care este impactul economic al dezastrelor ecologice în Europa?

Care este impactul economic al dezastrelor ecologice în Europa?

Într-o singură săptămână, Furtuna Boris a pus în genunchi Europa Centrală, provocând numeroase victime și pagube materiale, transmite EURONEWS, potrivit stiripesurse.ro.

Deși situația se îmbunătățește, unele zone sunt încă în pericol: Slovacia, Ungaria și Croația sunt în alertă maximă din cauza pericolului de inundații, în timp ce ciclonul se deplasează în prezent spre sud.

Citeşte şi: Un moldovean face puşcărie în Rusia după ce a vrut să dea şpagă unui poliţist de Circulaţie – Stiripesurse.md

În Italia există alertă portocalie în Emilia-Romagna și galbenă în alte unsprezece regiuni din cauza ploilor așteptate.

Care este impactul economic al dezastrelor ecologice în Europa?

Estimările inițiale indică faptul că în termeni economici, pagubele cauzate de inundații ar putea depăși un miliard de euro. Mai detaliat, potrivit agenției de rating Morningstar Dbrs citată de Reuters, cifra ar putea varia de la câteva sute de milioane de euro până la peste un miliard.

Mario De Cicco, vicepreședinte pentru ratinguri globale de asigurări și pensii la Morningstar DBRS, a declarat pentru Euronews Business că „în baza celor mai recente informații disponibile, cele mai mari pierderi asigurate ar putea avea loc în Republica Cehă, o țară extrem de afectată de recentele evenimente nefavorabile”.

Potrivit consultanței de mediu Jba Risk Management, inundațiile sunt cel mai costisitor risc natural din Europa.

Care este impactul economic al dezastrelor ecologice în Europa?

Inundațiile din ultimele zile au afectat părți din Austria, Republica Cehă, Polonia și România și se preconizează că vor afecta și Slovacia și Ungaria.

Guvernele polonez, român și austriac au alocat fonduri de urgență în valoare de sute de milioane de euro, în timp ce guvernul ceh ia în considerare modificarea bugetului pentru 2024 din cauza pagubelor provocate de inundații.

Potrivit lui Grzegorz Dróżdż, analist de piață la Conotoxia Invest, daunele aduse infrastructurii, clădirilor și proprietăților, precum și costurile crescute de salvare și ajutor, pot duce la o scădere a producției și a activității economice.

Care este impactul economic al dezastrelor ecologice în Europa?

„Acești factori duc de obicei la un impact negativ asupra bugetelor și comerțului, care se manifestă ca o creștere a deficitului și o înrăutățire a balanței comerciale, ca urmare a scăderii exporturilor și a creșterii importurilor”, a spus Dróżdż. Inundațiile cu care se confruntă în prezent Polonia, Republica Cehă și Austria vor fi costisitoare pentru populație și vor avea un impact negativ asupra bugetelor deja împovărate.”

Cel mai mare asigurător din Polonia, Pzu, se confruntă cu o reducere a profitului cu 10% din cauza reclamațiilor legate de vremea nefavorabilă, relatează Bloomberg, citând date de la firma de brokeraj Ipopema.

Care este impactul economic al dezastrelor ecologice în Europa?

În Republica Cehă, unele dintre fabricile și magazinele afectate de inundații au perturbat liniile de producție, printre acesta numărandu-se și uzina chimică BorsodChem din Ostrava, producătorul de băuturi Kofola CeskoSlovensko și fabrica de gaze pentru cocseria OKK Koksovny, unul dintre cei mai mari producători de cocs de turnătorie din Republica Cehă.

Între Polonia și Cehia și între Ungaria și Austria au fost suspendate serviciile feroviare transfrontaliere.

Perspectivele pe termen lung ale economiei

În ceea ce privește impactul general asupra economiei, analiștii de la Erste Group se așteaptă la un impact limitat, adăugând că este prea devreme pentru a avea estimări precise.

Katarzyna Rzentarzewska, macroanalist șef CEE la Erste Group, a declarat pentru Euronews: „De exemplu, în Cehia, impactul economic combinat legat de daunele aduse proprietății și producției ar putea fi de 0,2-0,5% din PIB, cu un impact general mult mai mic asupra creșterii PIB-ului”

Expertul preconizează că pe termen scurt (până la sfârșitul acestui an), sectorul industrial va primi un impuls negativ în toate țările afectate de inundații, iar turismul din regiuni poate fi și el afectat. „În cele din urmă, daunele aduse culturilor ar putea avea efecte inflaționiste”, a spus Rzentarzewska.

Tags: dezastreeuropaFurtuna Borisinundatii
Știrile zilei