X

Care sunt liceele cu cea mai mică diferență dintre notele de la bac și cele obținute pe parcursul anilor

Care sunt liceele cu cea mai mică diferență dintre notele de la bac și cele obținute pe parcursul anilor

La sfârșitul lunii iulie, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat rezultatele finale obținute de instituțiile de învățământ din Moldova la bac. Acestea au fost prezentate cu ajutorul unui clasament, unde principalul accent s-a pus pe rata de promovare, apoi pe nota medie obținută la bac. Printre altele, tabelul indică și diferența dintre notele obținute de elevi pe parcursul anilor de liceu și la bac, lucru care ne permite să depistăm cele mai sincere licee din Republica Moldova, scrie diez.md.

Abordând acest subiect și anul trecut, MEC ne-a spus că diferența dintre mediile de la examen și mediile pe anii de liceu ar trebui să „tindă spre zero”.

„Cu cât această diferență este mai mică, cu atât acest indicator ne vorbește despre studii de calitate și despre pregătire temeinică și corespunzătoare pentru examenul de bacalaureat a elevilor din instituția respectivă”, a declarat Adriana Cazacu, secretară de stat.

Topul celor mai sincere licee

Nume instituției Diferența dintre medii
🥇Liceul Teoretic „Nicolae Iorga“ din Chișinău 0,02
🥇Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun“ din Tighina 0,02
🥈Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău 0,03
🥈Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare” din Chișinău 0,03
🥉Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Ungheni 0,04
Liceul de Limbi Moderne și Tehnologii Informaționale „Socrate” din Chișinău 0,06
Liceul Teoretic „Ștefan Vodă” din Ștefan Vodă 0,07
Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim” din Chișinău 0,09
Liceul Teoretic „Principesa Natalia Dadiani” din Chișinău 0,1

În anul 2023, Liceul Teoretic „Liviu Rebreanu” din Chișinău a obținut o diferență dintre notele medii la bac și notele pe anii de liceu de: 0,00.

De cealaltă parte, la nivel național, două licee au înregistrat o diferența de peste 2 puncte, elevii primind note mai mari de la profesori și note mai mici la bac. Partea bună este că numărul acestor instituții s-a micșorat de două ori față de anul trecut, atunci când am depistat patru licee care au înregistrat o diferență mai mare de 2 puncte.

În acest an, Liceul Teoretic Fetești din raionul Edineț a obținut o diferență de 2,01, iar Liceul Teoretic Corjeuți din raionul Briceni – 2,03.

E de menționat că în cazul centrele de excelență și colegii avem diferențe și de 8,43 de puncte. Mai exact, la patru instituții de învățământ profesional tehnic, niciun candidat nu a reușit să fie promovat.

E de menționat că admiterea la majoritatea universităților din Republica Moldova se face în baza notei medii de la bacalaureat și a notei medii a anilor de liceu. De exemplu, nota de admitere în cadrul Universității de Stat din Moldova (USM) sau a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” se calculează după formula: MC = 0,5 MEA (nota medie a examenelor de absolvire) + 0,5 MAS (nota medie pentru anii studii). Ceea ce înseamnă că nota medie pentru anii de studii influențează 50 % din media generală de admitere a viitorului student.

 

Tags: eleviliceeMinisterul Educaţiei şi Cercetării
Social