X

Care sunt riscurile consumării apei de ploaie

Care sunt riscurile consumării apei de ploaie

Alegerea apei de băut este un subiect actual, pe care oamenii îl discută intens și îl învăluie în diverse mituri. În special, apar multe întrebări legate de tipurile de apă: arteziană, filtrată, de la robinet, mineralizată și altele. În ultima vreme, a crescut interesul pentru natural și alimentația sănătoasă, astfel că tot mai mulți se întreabă dacă apa de ploaie poate fi consumată fără a fi tratată, scrie observatorul.md.

Formarea precipitațiilor

Fiecare elev știe despre ciclul apei în natură, dar nu toată lumea se gândește la cât de multe substanțe pot fi adunate de picăturile de ploaie în drumul lor de la nor la sol. Un pahar de apă de ploaie colectată într-o zonă urbană poate conține săruri de metale grele, compuși de azot și sulf, și alte elemente chimice dăunătoare.

Precipitațiile sunt deosebit de periculoase în zonele industriale și metropole, unde aerul este impregnat cu vapori, gaze, și noxe. Detergenți sintetici, mercur, plumb, arsenic – aceasta este doar o mică parte din substanțele care participă la ciclul apei. Întreprinderile agricole contribuie, de asemenea, la poluarea aerului cu pesticide și substanțe chimice.

La prima vedere, precipitațiile din zonele montane, din rezervații și alte locuri ecologic curate par sigure. Totuși, norii pot călători pe distanțe lungi, astfel că, chiar și departe de oraș, apa de ploaie poate cauza probleme de sănătate.

Citește și: Festivalul Pădurilor, amânat pentru 21 septembrie din cauza ploilor

Se poate folosi apa de ploaie pentru băut?

Norii sunt formați din picături curate, asemănătoare distilatului. La începutul ciclului, această apă este destul de „moale”, mai ales în comparație cu apa de la robinet din oraș. Apa minerală carbogazoasă sau necarbogazoasă conține diverse micro- și macroelemente (magneziu, calciu etc.), necesare organismului uman. Apa de ploaie (chiar și în zone ecologic curate) nu conține minerale, așa că nu va aduce niciun beneficiu persoanelor care nu primesc acești nutrienți din alte surse.

Interesant este că ecologiștii afirmă că majoritatea impurităților dăunătoare sunt eliminate în primele 5 minute ale unei ploi, mai ales în cazul unei averse puternice.

Beneficiu sau pericol: Ce predomină?

Precipitațiile atmosferice sunt o sursă esențială de apă pentru plante. Totuși, pentru oameni, această apă aduce mai mult rău decât bine:

Cum se poate reduce riscul?

Este mai indicat să colectați apa de ploaie de pe acoperișuri înclinate, deoarece în bălțile formate pe suprafețe plane pot prolifera bacterii patogene. În același timp, materialul acoperișului trebuie să fie sigur din punct de vedere ecologic, fără azbest, cupru sau plumb.

Purificarea apei este un proces complex, pe care filtrele obișnuite nu îl pot realiza complet. Dacă apa este colectată în rezervoare, se pot folosi filtre naturale populare, precum nisipul, pietrișul sau cărbunele activ. Un mod eficient de purificare a apei este electroliza, deși acest proces este rar utilizat din cauza complexității echipamentului.

Important! Fierberea nu este cea mai eficientă metodă de a neutraliza toate pericolele ascunse în precipitații. La temperaturi ridicate, bacteriile mor, dar sărurile metalelor grele nu sunt afectate.

Folosirea apei de ploaie în scopuri utile

Unii susținători ai medicinei populare cred în puterea vindecătoare a apei de ploaie, folosind-o pentru spălarea feței și proceduri cosmetice. Oamenii obișnuiau să-și stropească fața cu apă de ploaie dimineața, pentru a-și împrospăta pielea. Cu toate acestea, situația ecologică actuală impune revizuirea acestor practici, astfel că este mai sigur să folosiți produse cosmetice moderne.

Chiar dacă apa de ploaie are anumite caracteristici, aceasta poate fi utilizată în scopuri casnice, cum ar fi:

Tags: apa de ploaieBeneficiupericolploaie
Social