X

Care va fi viitorul Palestinei?

Care va fi viitorul Palestinei?

A mai trecut o săptămână plină de evenimente care ne fac să ne rușinăm de umanitatea noastră. Gaza trece prin Iad. Nu există răspunsuri la întrebări precum Cât va continua Israelul să mențină focul; Cât va mai închide ochii comunitatea internațională; Va avea lumea islamică un plan comun de acțiune? În același timp, nu este clar cu ce foaie de parcurs va veni administrația Netanyahu – în situația în care va opri atacurile, scrie CUMHURIYET, potrivit RADOR.

Israelul, care cere eliberarea ostaticilor, vorbește despre eliminarea totală a Hamas din regiune. Nu se poate ca Israelul să nu vadă că alimentează ura împotriva sa în regiune în timp ce distruge Gaza, cu un sentiment de răzbunare în urma atacului sângeros al Hamas din 7 octombrie… Dar nu se oprește, chiar dacă știe că își va transforma în dușman pe viață fiecare copil palestinian care și-a pierdut familia, casa, pământul. Este ca și cum administrația Netanyahu nu vrea ca aceste pământuri să cunoască pacea. O parte semnificativă a populației israeliene este împotriva guvernului și organizează proteste.

“Trupele arabe nu vor merge”

Vrea Israelul să permanentizeze, mai ales în nord, ocuparea Gazei, care are o populație de aproximativ 2,3 milioane de persoane? Încearcă să-și sporească dominația în zona care se extinde până la coasta Mediteranei? Mai este posibilă restabilirea unității Palestinei, împărțită între cele două administrații rivale: Hamas în Gaza și Fatah în Cisiordania? Întrebarea ce îi așteaptă pe palestinieni nu pare să își găsească răspuns în nicio țară sau instituţie internaţională, de la est la vest.

Care va fi viitorul Palestinei?

Săptămâna trecută, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat: „Hamas nu își mai poate menține controlul asupra Gazei. Cred că numai administrația palestiniană poate face asta”. Deși Borrell a reluat soluția celor două state și a indicat administrația Abbas ca o opțiune pentru Gaza, această propunere a fost primită cu reticență în rândul bazei palestiniene. Ministrul israelian de Externe Cohen a susținut că Israelul va deține controlul securității și că administrația palestiniană „nu este soluția”.

Citeşte şi: Maia Sandu a devenit ‘dușmanul nr. 1 al Kremlinului’

Potrivit unor informații publicate de un canal israelian, SUA și Israelul discută că „partea care va controla Gaza ar trebui să fie un grup de lucru internațional”. S-a vehiculat că acest lucru s-ar putea întâmpla în cadrul forței ONU. Zilele trecute, Iordania a subliniat că nu este de acord ca trupe arabe să meargă în Gaza, indicând că acestea ar putea fi considerate drept inamici de către palestinieni. Ankara, care a desfășurat o diplomație intensivă pentru Gaza, s-a oferit să joace rolul de stat garant.

Care va fi viitorul Palestinei?

Qatar, Iran și Hezbollah-ul libanez sunt printre factorii cheie în ceea ce privește viitorul Hamas. Să nu uităm, Qatarul găzduiește lideri Hamas precum și o bază militară americană.

Prioritar este ca armele să tacă. Este vital ca palestinienii să își creeze o conducere puternică și o structură unită, care să le facă auzite vocile pe arena internațională. În caz contrar, ei se confruntă cu pericolul de a fi complet exilați de pe pământurile lor, care au devenit mult mai mici odată cu ocupația israeliană.

În timp ce din zonă vin în fiecare zi știri despre moarte, câștigă, ca întotdeauna, industria armamentului. Acțiunile multor companii din acest sector au crescut luna trecută.

Tags: cisiordaniaFatahGazahamasisraelPalestina
Categorii: Știrile zilei