X

Caricaturist italian, în mijlocul unor controverse după ce a comparat Auschwitz cu UE

Mario Improta, un caricaturist italian controversat, a fost acuzat luni că aduce ofensă victimelor Holocaustului după ce a comparat lagărul de concentrare nazist Auschwitz cu Uniunea Europeană, informează agenţia DPA, potrivit agerpres.

Improta, cunoscut public sub numele ”Marione”, a publicat sâmbătă pe Twitter o schiţă intitulată #Brexit, în care premierul britanic Boris Johnson este înfăţişat purtând haine în dungi, ieşind în fugă pe o poartă şi fluturând drapelul Regatului Unit.

Citește și : Boris Johnson aprobă publicarea raportului despre posibile ingerinţe ruseşti în politica britanică

Poarta seamănă cu intrarea în fostul lagăr de concentrare Auschwitz, însă în locul celebrei inscripţii de deasupra ei, ”Arbeit macht frei” (”Munca te face liber”), scrie ”Uniunea Europeană”.

Două zile mai târziu, Muzeul Memorial Auschwitz a reacţionat. ”Arbeit macht frei’ a fost o iluzie cinică pe care SS a dat-o prizonierilor din lagărul #Auschwitz. Acele cuvinte au devenit unul dintre simbolurile urii umane. Este dureros şi jignitor pentru memoria Auschwitz şi a victimelor sale să vadă acest simbol adaptat şi abuzat în mod ruşinos”, a transmis muzeul.

Improta a răspuns: ”Într-adevăr?”

”Asemenea lucruri rănesc oamenii. Nu este doar lipsit de respect faţă de memoria victimelor. Gândiţi-vă la durerea pe care o provoacă supravieţuitorilor
care au fost odată nevoiţi să treacă prin această poartă. Nu ar trebui să fie adaptat în mod egoist acest simbol pentru a câştiga publicitate. Ruşinos”, a insistat muzeul.

Caricaturistul a replicat: ”Este un desen satiric…”.

Citește și : Beijingul condamnă decizia Washingtonului de expulzare a unor diplomaţi chinezi

Drept răspuns la critici, Improta a publicat duminică o altă versiune a caricaturii sale, în care Uniunea Europeană este înfăţişată ca o toaletă.

El a declarat luni că a fost de acord să nu mai lucreze cu municipalitatea din Roma pentru a ”evita să creeze alte inconveniente” pentru primarul Virginia Raggi, care l-a angajat să facă publicitate noului ghid cu reguli pentru comportamentul în public la Roma.

Tags: AuschwitzBoris JohnsonbrexitcaricaturistholocaustMario Improtauniunea europeana
Categorii: Diaspora