X

Cariera şi averea lui Mihai Popșoi, noul ministru de Externe

Cariera şi averea lui Mihai Popșoi, noul ministru de Externe

Mihai Popșoi a fost numit astăzi, 24 ianuarie, în funcția de ministru al Afacerilor Externe.

Citeşte şi: Nicu Popescu şi-a depus DEMISIA – Stiripesurse.md

Deputatul PAS și vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova are vârsta de 36 de ani, transmite Știri.md.

Cariera şi averea lui Mihai Popșoi, noul ministru de Externe

Carieră: 

Mihai Popșoi și-a început cariera profesională în poziția de manager de program în cadrul Centrului de Informare și Documentare privind NATO din Republica Moldova în 2009. Un an mai târziu, a fost angajat de Secția politică și economică a Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova. Portofoliul său a inclus examinarea procesului legislativ, relațiile cu partidele politice și regiunea Autonomia Găgăuză. În calitatea sa de analist politic, Mihai Popșoi a obținut o profundă înțelegere a proceselor politice și decizionale din Moldova în perioada 2010-2014.

Între anii 2014-2019, Mihai Popșoi a oferit comentarii analitice și a efectuat cercetări despre Republica Moldova și regiunea în ansamblu pentru mai multe companii și fundații internaționale precum: IHS Inc⁠., NewsBase Ltd., Fundația Jamestown⁠, American Enterprise⁠ Institute, Institutul de Cercetare a Politicii Externe, Chatham House⁠, Global Focus, Fundația Konrad Adenauer,⁠ Fundația Friedrich Ebert⁠, Fundația pentru o Societate Deschisă și Asociația pentru Politică Externă din Moldova.

S-a implicat în politică în septembrie 2017, când a fost ales vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate. El este responsabil pentru portofoliul afaceri internaționale, ocupând de facto funcția de secretar internațional. Este ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova în alegerile legislative din 24 februarie 2019. S-a regăsit pe locul opt pe lista electorală a blocului electoral ACUM, dar a fost ales în circumscripția electorală numărul 32, care a cuprins suburbiile Chișinăului. A câștigat cu 9865 de voturi (37,03%) împotriva a cinci adversari, inclusiv împotriva fostului primarul al Chișinăului (Dorin Chirtoacă) și a primarului localității Budești (Nina Costiuc). La 8 iunie 2019 a fost ales vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova.

În calitate de vicepreședinte al Parlamentului, este responsabil pentru coordonarea activității a patru comisii permanente: Comisa juridică, numiri și imunități, Comisia pentru drepturile omului și relațiile interetnice, Comisia pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Comisia pentru politică externă și integrare europeană, din care face parte. Este membru al mai multor delegații parlamentare, inclusiv la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Adunarea Parlamentară Euronest și Comitetul Parlamentar de Asociere UE-Moldova. Această delegație a fost înființată în 2015, după semnarea Acordului de asociere UE-Moldova. Delegația este co-prezidată de Mihail Popșoi împreună cu un membru al Parlamentului European. Ei prezidează reuniunile bianuale ale Comitetului mixt de asociere parlamentară UE-Moldova. Mihai Popșoi este și președinte al Grupului Parlamentar de Prietenie cu Congresul Statelor Unite și vicepreședinte al Grupului Parlamentar de Prietenie cu Duma de Stat a Federației Ruse. De asemenea, este membru al grupurilor parlamentare de prietenie cu România, Ucraina, Georgia, China, Japonia, Franța, Germania, Suedia și Olanda, printre altele.

Averea: 

În ultima declarație de avere depusă în 2022, Popșoi a indicat un salariu de circa 246.600 de lei pe care l-a primit de la Parlament, dar și alți circa 92.600 de lei, bani pentru cheltuieli de serviciu.

Totodată deputatul a declarat un extravilan, luat în locațiune, un intravilan moștenit de circa 136.000 de lei, un spațiu comercial de 60.000 de euro, un apartament de circa 405.000 de lei și mai multe imobile demolate în suma totală de circa 166.400 de lei.

La moment deputatul conduce o mașină marca Renault Kadjar cumpărată cu circa 326.000 de lei.

Deputatul a indicat 10 conturi bancare, dintre care șase pe numele său și pe care sunt depozitați circa 642.000 de lei, 317 euro și 1.112 dolari.

Mihail Popșoi este căsătorit cu Ecaterina Vâlcu din anul 2009 și au un fiu, născut în anul 2013.

Cariera şi averea lui Mihai Popșoi, noul ministru de Externe

Politică