Carles Puigdemont aprinde iar fitilul şi anunţă că va guverna Catalonia din exil

Publicat:

Fostul premier catalan Carles Puigdemont a anunţat joi la Bruxelles crearea unei ‘structuri stabile’ care să coordoneze din Belgia guvernul său pe care-l consideră ‘legitim’ şi a stabilit o ‘foaie de parcurs’ ce are ca obiectiv victoria secesionismului catalan la alegerile anticipate din 21 decembrie, precum şi eliberarea ‘deţinuţilor politici’, el criticând totodată lipsa de reacţie a UE în faţa ‘acţiunilor represive’ ale autorităţilor spaniole, transmite agenţia EFE, potrivit agerpres.

Într-o ‘Scrisoare din Belgia’, ţara unde a venit pentru a nu fi arestat de autorităţile spaniole, Puigdemont se adresează catalanilor, afirmând că înţelege ‘dezorientarea provocată de lipsa răspunsurilor noastre rapide în faţa atacurilor disproporţionate împotriva reprezentanţilor instituţiilor catalane legitime’.


Citeşte şi: Madridul lasă de la el? Constituţia poate fi schimbată pentru a permite referendumuri de independenţă

În acest ‘context complex’, fostul şef al executivului catalan susţine în scrisoarea publicată de mai multe media că ‘guvernul legitim’ îşi va îndeplini obligaţiile. ‘Sprijiniţi de o structură stabilă pe care o punem astăzi în funcţiune pentru a coordona acţiunile guvernului’, va fi denunţată ‘politizarea justiţiei spaniole, lipsa ei de imparţialitate, intenţia ei de a judeca ideile’ politice, subliniază Carles Puigdemont în mesajul său.

Această ‘structură’ la care el face referire va reafirma ‘sprijinul poporului catalan pentru dreptul la autodeterminare, pentru dialog şi o soluţie negociată’. Puigdemont critică totodată ceea ce numeşte ‘declinul democraţiei în statul spaniol, abuzurile tolerate de Uniunea Europeană, care a acoperit în mod ruşinos acţiunile represive spaniole’.

Acum, ‘trebuie să-i îndepărtăm în mod democratic din instituţiile noastre pe cei care au dorit să le confişte printr-o lovitură de stat’, iar în contextul măsurilor aplicate de guvernul spaniol ‘foaia de parcurs pentru săptămânile următoare este clară şi limpede’, continuă fostul premier catalan, făcând referire la acţiunea guvernului de la Madrid de a pune Catalonia sub tutelă după adoptarea declaraţiei de independenţă de parlamentul acesteia, în prezent dizolvat, la fel ca şi guvernul lui Puigdemont.

Un ‘element central al foii de parcurs’ este ‘obţinerea eliberării deţinuţilor politici sechestraţi de statul spaniol’, precizează el. ‘Din acest motiv considerăm alegerile pe care ni le-a impus statul spaniol pentru ziua de 21 (decembrie) ca pe o provocare de a ne recâştiga deplin democraţia, fără prizonieri, fără răzbunări, fără impuneri, fără violenţă şi privind către viitor, dialog şi consens’, conchide liderul separatist catalan.

Carles Puigdemont s-a refugiat în Belgia împreună cu patru dintre membrii cabinetului său, încercând astfel să nu ajungă pe mâna justiţiei spaniole, pe care o consideră politizată. După ce autorităţile de la Madrid au emis mandate europene de arestare pe numele lor, ei s-au predat justiţiei belgiene, care i-a eliberat condiţionat în aşteptarea deciziei privind extrădarea către Spania.

Citeşte şi: Trump şi marele dragon chinez. Lecţie de istorie prezidenţială la Beijing – VIDEO

Foştii membri ai guvernului catalan care au rămas în Spania au fost deja inculpaţi pentru mai multe capete de acuzare – inclusiv rebeliune, răzvrătire şi deturnare de fonduri – şi sunt în prezent în arest, cu excepţia unuia singur care a fost eliberat pe cauţiune şi îşi dăduse demisia din guvern înaintea autoproclamării independenţei.

De asemenea, fosta preşedintă a parlamentului regional catalan, Carme Forcadell, şi cei cinci vicepreşedinţi sunt audiaţi joi în faţa Curţii Supreme de Justiţie a Spaniei în vederea unei posibile inculpări.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.