Carles Puigdemont, convocat de justiţia spaniolă, rămâne deocamdată la Bruxelles (presă)

Publicat:

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont este convocat de justiţia spaniolă, dar el cere de la Bruxelles, unde s-a instalat împreună cu o parte din guvernul său destituit de Madrid, garanţia unui proces imparţial înainte de orice întoarcere a sa în Spania, relatează AFP şi France 24. 

Carles Puigdemont a încercat marţi să transfere criza catalană “în centrul” Europei, anunţând instalarea sa la Bruxelles împreună cu o parte din guvernul său destituit, notează France 24, în contextul în care justiţia spaniolă i-a convocat marţi pe Puigdemont şi 13 din “miniştrii” săi pentru a fi puşi sub acuzare joi şi vineri.


Sub ameninţarea urmăririi judiciare pentru “rebeliune”, după declaraţia de independenţă din 27 octombrie votată la 27 octombrie de parlamentul regional catalan, Carles Puigdemont a explicat într-o conferinţă de presă marţi la prânz că el intenţionează să rămână în Belgia împreună cu unii dintre “miniştrii” săi ca să “explice lumii deficienţele democraţiei statului spaniol”.

În cursul serii de marţi, totuşi, cel puţin doi dintre aceşti “miniştri” s-au întors la Barcelona, unde au aterizat la puţin timp după ora 23:00 (22:00 GMT), a constatat un jurnalist AFP. Unul dintre ei, Joaquim Forn, responsabil cu portofoliul de la Interne, a fost fluierat la sosirea pe aeroportul din Barcelona de către adversarii independenţei Cataloniei, care l-au numit “trădător”, agitând drapelul naţional al Spaniei.

Audienţa Naţională, instanţa juridică de la Madrid care se ocupă de cazuri complexe, a fost sesizată luni de parchet, care a cerut urmărirea penală, în special pentru “rebeliune” şi “răzvrătire” pentru care responsabilii catalani riscă între 15 şi 30 de ani de închisoare.

De la Bruxelles, Puigdemont a asigurat că el nu se sustrage justiţiei, dar a avertizat că nu se va întoarce în Spania fără asigurarea unui proces imparţial, acuzând parchetul că este ghidat de “dorinţa de răzbunare” faţă de persoana sa. El a mai spus că nu va solicita azil politic în Belgia.

Carles Puigdemont a sosit luni în Belgia, în timp ce măsurile de punere sub tutelă de către Madrid a instituţiilor catalane fuseseră declanşate în mod concret.

Un judecător al Audienţei Naţionale declarase anterior că, ignorând hotărârile pronunţate de Madrid şi pe cele judecătoreşti, guvernul catalan “a continuat să ia măsurile necesare pentru crearea unui stat catalan independent sub forma unei republici”.

Pentru a evita tulburările cu mai puţin de două luni înainte de alegerile regionale stabilite pentru 21 decembrie de către şeful guvernului spaniol Mariano Rajoy, Carles Puigdemont a spus că separatiştii îşi vor “încetini” acţiunea.

“Am fost obligaţi să ne adaptăm planul de lucru pentru a evita violenţa” şi “dacă această atitudine are preţul să încetinească desfăşurarea Republicii, atunci trebuie să consideram că este un preţ rezonabil de plătit în Europa secolului XXI “, a spus el.

În ceea ce priveşte alegerile convocate de Mariano Rajoy, Carles Puigdemont a declarat marţi că va respecta rezultatul acestora. “Vreau un angajament clar din partea statului (spaniol). Statul va respecta oare rezultatele care ar putea da o majoritate forţelor separatiste? “, a întrebat el retoric.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.