Carles Puigdemont îi cere lui Pedro Sanchez să fie deschis dialogului cu susţinătorii independenţei Cataloniei

Publicat:

Fostul lider catalan Carles Puigdemont i-a cerut marţi premierului spaniol Pedro Sanchez, al cărui partid a câştigat alegerile parlamentare desfăşurate în aprilie în Spania, să fie deschis dialogului cu susţinătorii independenţei Cataloniei, dar a evitat să precizeze dacă partidul său îl va susţine pe Sanchez în parlament, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Situaţia regiunii secesioniste din nord-estul Spaniei s-a aflat în centrul campaniei dinaintea scrutinului parlamentar, câştigat de socialişti (PSOE), care însă nu au obţinut suficiente mandate pentru a putea guverna singuri.


Citește și : Trump susţine planurile Seulului privind livrarea de ajutor alimentar umanitar Coreei de Nord

”I-aş cere un lucru: optaţi pentru curajul dialogului şi nu pentru laşitatea reprimării”, a spus Puigdemont într-un interviu pentru Reuters, atunci când a fost întrebat despre susţinerea lui Pedro Sanchez ca prim-ministru.

”El are rara ocazie de a face ceva ce niciun alt prim-ministru nu a făcut”, a explicat Carles Puigdemont, care trăieşte într-un exil autoimpus în Belgia după ce autorităţile spaniole au încercat să aresteze liderii separatişti pentru organizarea unui referendum interzis, în octombrie 2017, urmat de declararea independenţei.

Puigdemont încă este figura centrală a partidului Junts per Catalunya (JxCat). Deşi nu a candidat în alegerile parlamentare din Spania desfăşurate în aprilie, el va candida la alegerile pentru Parlamentul European (23-26 iunie).

Citește și : Iranul îşi va anunţa decizia de diminuare a angajamentelor faţă de acordul nuclear internaţional

Junts per Catalunya a pierdut un mandat în legislativul spaniol în urma scrutinului, având acum şapte locuri de parlamentar. În total, separatiştii catalani au obţinut 22 de mandate, dar influenţa lor potenţială s-a redus ca urmare a rezultatului obţinut de socialişti.

Dacă Sanchez obţine sprijinul partidului de extremă-stânga Podemos şi al naţionaliştilor basci, atunci el va avea nevoie de votul sau abţinerea unui singur alt parlamentar pentru a putea forma un guvern cu majoritate parlamentară.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

O peșteră care ar putea adăposti astronauți, descoperită sub Marea Liniștii de pe Lună

O peșteră care ar putea adăposti astronauți, descoperită sub Marea Liniștii de pe Lună Pe măsură ce luna plină strălucește pe cerul nopții în acest...

Un angajat al Crucii Roșii Germane a fost condamnat la moarte în Belarus

Un angajat al Crucii Roșii Germane a fost condamnat la moarte în Belarus La sfârșitul lunii iunie, Tribunalul Regional Minsk l-a condamnat la moarte pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.