Carles Puigdemont poate intra în istorie. Viitorul Cataloniei se decide în această seară

Publicat:

Şeful executivului Cataloniei, Carles Puigdemont, se va adresa marţi Parlamentului regional şi ar putea anunţa o declaraţie unilaterală de independenţă faţă de Spania ca urmare a referendumului din 1 octombrie, iar poliţia catalană a fost detaşată în număr mare în zonă, relatează BBC News, potrivit mediafax.

Poliţia a instituit perimetre de securitate în apropierea clădirilor publice din Barcelona şi a închis parcul Ciutadella, care înconjoară Parlamentul regional catalan.


Mai multe maşini de poliţie au fost amplasate în apropierea intrărilor în clădirea Parlamentului, iar cei care vor să pătrundă trebuie să treacă de patru filtre de control.

Citeşte şi: Erdogan A AŢIPIT la o conferinţă de presă comună cu preşedintele Ucrainei – VIDEO

Autorităţile au anunţat că măsurile au fost puse în aplicare “din motive de siguranţă”, în urma demonstraţiilor în masă care au avut loc duminică împotriva planurilor guvernului Cataloniei de a se separa de Spania.

Dispozitivul de securitate este format exclusiv din efective înarmate ale poliţiei catalane, Mossos d’Esquadra, fără prezenţa gărzii civile sau a poliţiei naţionale.

Primarul Barcelonei, Ada Colau, le-a cerut lui Carles Puigdemont şi premierului spaniol Mariano Rajoy să detensioneze această criză pe calea dialogului. De asemenea, Colau s-a declarat împotriva unei eventuale proclamări a independenţei din partea guvernului catalan şi împotriva unei intervenţii în forţă de la Madrid.

Liderul catalan Carles Puigdemont este aşteptat marţi, în jurul orei locale 18:00 (19:00, ora României), să ceară Parlamentului proclamarea independenţei faţă de Spania, în baza legii referendumului adoptată în luna septembrie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.