X

Carles Puigdemont riscă sa revină în Spania dacă în urma alegerilor anticipate ar redeveni premier al Cataloniei

Liderul fostului executiv regional catalan, Carles Puigdemont, fugit în Belgia împreună cu patru dintre miniştrii săi pentru a nu ajunge pe mâna justiţiei spaniole după ce Catalonia şi-a autoproclamat independenţa, a declarat marţi la Bruxelles că ar fi dispus ‘să-şi asume riscul’ de a reveni în Spania dacă după alegerile regionale anticipate din 21 decembrie va redeveni premier al Cataloniei, informează agenţia EFE, conform agerpres .

Vorbind cu presa prin videoconferinţă, Puigdemont şi-a manifestat speranţa că, dacă va fi reînvestit şef al executivului regional, ‘vor conta mai mult voturile decât cătuşele’. El este cap de listă al platformei ‘Junts per Catalunya’ (‘Împreună pentru Catalonia’), pe care se mai regăsesc şi unii dintre foştii săi miniştri din executivul destituit de premierul spaniol Mariano Rajoy în urma punerii Cataloniei sub tutelă.

Citește și : Mandatul secterarului general NATO ,Jens Stoltenberg, a fost prelungit până în 2020

El are însă un concurent pentru postul de şef ale executivului catalan, acesta fiind însuşi fostul său vicepremier Oriol Junqueras, aflat în prezent în arest alături de ceilalţi membri ai acelui executiv rămaşi în Spania (cu excepţia unuia care a demisionat înaintea autoproclamării independenţei) şi care este propus de formaţiunea Esquerra Republicana de Catalunya (Stânga Republicană a Cataloniei – ERC).

Puigdemont spune însă că nu are vreo divergenţă cu acest partid, împreună cu care de altfel a guvernat, şi a dat asigurări că ‘fără nicio îndoială’ se va întoarce în Catalonia dacă la alegerile din 21 decembrie catalanii îi vor oferi din nou postul de şef al executivului regional. El a pus însă la îndoială posibilitatea de a reveni în Spania înaintea alegerilor, având în vedere că, deşi mandatul european de arestare emis pe numele său de justiţia spaniolă a fost revocat, rămâne valabil mandatul de arestare spaniol.

Tags: anticipateBelgiabruxellesCarles PuigdemontcataloniaMariano Rajoyvicepremier
Categorii: Diaspora