X

Carles Puigdemont spune că are în spate o majoritate uriaşă pentru preşedinţia Cataloniei

Fostul lider separatist catalan Carles Puigdemont a declarat marţi că întoarcerea sa la Barcelona din autoexil va fi bună pentru democraţia spaniolă, însă nu a precizat dacă va reveni în Spania, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Într-o conferinţă de presă la Copenhaga, Puigdemont a spus că “o majoritate uriaşă” din parlamentul Cataloniei susţine desemnarea sa ca preşedinte al regiunii după alegerile din decembrie la care partidele separatiste au obţinut majoritatea.

Citeşte şi: Belgia. ‘Diaconul morţii’ îşi recunoaşte pentru prima dată crimele – FOTO

“Sunt preşedinte ales. Şi există o majoritate uriaşă în parlamentul nostru care vrea să mă desemneze preşedinte”, a spus Puigdemont în cadrul unei vizite la Copenhaga.

Întrebat dacă se va întoarce în Spania, el a spus: “Revenirea mea la Barcelona ar fi o veste bună nu doar pentru poporul catalan care sprijină cauza noastră, dar şi pentru poporul spaniol şi democraţia spaniolă”. Însă el nu a clarificat dacă şi când s-ar întoarce în Spania.

Luni, parlamentul catalan l-a nominalizat pe Puigdemont drept candidat la conducerea regiunii. El a fost demis din funcţia de lider al Cataloniei de guvernul de la Madrid în octombrie după ce a organizat un referendum şi a declarat unilateral independenţa regiunii. Apoi a fugit în Belgia, după ce a fost inculpat în Spania pentru ‘rebeliune’ şi ‘răzvrătire’, iar Madridul a preluat controlul asupra regiunii.

“Invit toate partidele din această ţară să depună eforturi astfel încât să se ajungă la rezultate pozitive”, a mai spus Puigdemont.

Citeşte şi: PANICĂ şi HAOS la Londra. Un hotel şi două staţii de metrou au fost evacuate – FOTO

Tags: barcelonaBelgiaCarles PuigdemontcataloniaCopenhagamadridspania
Categorii: Diaspora