Carnavalul de la Nisa, ajuns la cea de-a 150-a ediţie, va începe vineri în format fizic

Publicat:

Peste 200.000 de spectatori sunt aşteptaţi începând de vineri la Carnavalul de la Nisa, în sud-estul Franţei, unul dintre cele mai mari evenimente de acest tip din lume, care a ajuns la cea de-a 150-a ediţie şi doreşte să îşi regăsească frenezia de dinaintea pandemiei de COVID-19, după modelul “fratelui său geamăn”, Carnavalul de la Rio de Janeiro, informează AFP, potrivit agerpres.

Motor al economiei de pe Coasta de Azur, acest festival cu participare internaţională, creat în 1873, generează încasări de 30 de milioane de euro şi 1.800 de locuri de muncă directe.


Citeşte şi: Incendiu de proporţii în portul Iskenderun din Turcia – VIDEO – Black News

După anularea sa din 2021 şi organizarea într-un format redus anul trecut, impuse din cauza pandemiei, publicul va putea să revină în format fizic la ediţia din 2023, care va avea loc în perioada 10-26 februarie. Spectatorii poartă costume supradimensionate şi dansează pe care alegorice, de pe care sunt lansate peste 20 de tone de confetti şi flori.

“Suntem puţin stresaţi, dar nu suntem în întârziere”, a declarat Jean-Pierre Povigna, în vârstă de 17 ani, reprezentant al celei de-a cincea generaţii din una dintre cele patru familii de “carnivalieri” din Nisa, cărora le revin “onoarea şi privilegiul” de a construi carele alegorice.

Într-un imens hangar din cartierul popular Saint-Roch, din centrul oraşului, acest tânăr, care va termina în 2023 cursurile pentru a deveni electrician, lucrează “de mai multe luni, de la ora 06:00 până la ora 20:00 în ultimele zile” pentru a termina cele mai apreciate două care alegorice de către public – cel al “regelui” şi cel al “reginei” carnavalului.

Pentru a învăţa secretele unei meserii “transmise din generaţie în generaţie”, tânărul Jean-Pierre contează pe ajutorul bunicului său, al cărui prenume îl poartă cu mândrie.

“Primul carnaval de care îmi amintesc este cel din 1954, început în zăpadă”, a declarat bunicul lui, care va împlini în curând vârsta de 80 de ani.

“În fiecare an suntem nerăbdători să vedem chipurile spectatorilor, pentru a şti dacă ne-am îndeplinit misiunea”, a adăugat patriarhul familiei Povigna, care a asistat la evoluţia meseriei sale.

Începând din urmă cu trei ani, marile capete supradimensionate purtate de spectatori, realizate din polistiren, nu mai sunt sculptate manual, ci cu ajutorul unui robot programat de un computer. “Câştigăm mult timp: avem nevoie de doar trei zile, în loc de 15, pentru a sculpta un astfel de cap”, a explicat Vincent Povigna, în vârstă de 21 de ani, un alt membru al acestei familii.

Cât despre carele alegorice, personajele uriaşe pe care ele le transportă sunt de asemenea programate şi comandate de un computer, la fel şi zecile de proiectoare instalate la bordul lor.

Care electrice

Deşi majoritatea lor sunt încă propulsate de motoare termice, “şi carele evoluează, două fiind echipate în acest an cu un motor electric”, a subliniat Jean-Marc Mathé, în vârstă de 64 de ani, un fost pompier din Nisa retras din activitate, căruia îi revine onoarea să piloteze “carul reginei de 25 de ani încoace”.

Afişând un grad de ocupare a tribunelor de 95% cu o săptămână înaintea semnalului de deschidere, ediţia din 2023 a Carnavalului de la Nisa, unul dintre cele mai importante trei evenimente de acest fel din lume, alături de cele organizate la Rio de Janeiro şi la Veneţia, ar putea să atragă peste 200.000 de spectatori, afirmă primarul oraşului francez.

Citeşte şi: Moscova cere ambasadei americane să NU se amestece în afacerile interne ale Rusiei – Black News

De notat că accesul în tribună se face contra cost (începând de la 28 de euro pentru un adult) cu excepţia participanţilor care sunt “în întregime deghizaţi”.

Având ca temă “Comorile lumii” şi un “rege” care tronează între copii ale Mausoleului Taj Mahal, Turnului din Pisa şi Statuii Libertăţii, Carnavalul de la Nisa a acordat în acest an statutul de invitat de onoare oraşului Rio de Janeiro, care este înfrăţit cu oraşul natal al revoluţionarului Giuseppe Garibaldi (1807-1882), considerat un erou al independenţei popoarelor lumii, mai ales în Brazilia.

Un car alegoric a fost alocat special pentru doi invitaţi din Brazilia, Gabriel Haddad şi Leonardo Barra, iar Villa Massena, situată pe celebra Promenade des Anglais, va găzdui timp de o lună o expoziţie de costume ale marilor şcoli de samba braziliene.

Un alt moment important al ediţiei din 2023 este “Queernaval”, care programează pe 17 februarie cel mai mare carnaval gay din Franţa, un eveniment lansat în 2015 şi care revine în format fizic în acest an.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.