X

Carrie Lam vorbește despre prioritățile guvernului din Hong Kong

Prioritatea guvernului din Hong Kong este ”restabilirea sistemului politic aflat în haos”, a afirmat miercuri şefa executivului local Carrie Lam în discursul său anual privind situaţia din fosta concesiune britanică, transmite Reuters, potrivit agerpres.

”În ultimul an şi ceva, Hong Kong s-a confruntat cu cele mai grave provocări politice de la revenirea sa la patrie”, a spus Lam în discursul difuzat prin videoconferinţă.

Citește și: Joe Biden anunță revenirea Americii în poziția în care să conducă lumea

”Una dintre priorităţile noastre urgente este de a restabili ordinea constituţională şi sistemul politic aflate în haos”, a accentuat ea.

Carrie Lam a acuzat guverne şi parlamente străine de amestec crescând în afacerile interne ale Hong Kong-ului, susţinând că astfel de acţiuni ameninţă securitatea sa naţională.
a
Şefa executivului din Hong Kong a anunţat că guvernul local va prezenta un proiect legislativ pentru ”consolidarea jurământului” asumat de funcţionarii publici şi că va fi lansată o campanie de informare pe scară largă a populaţiei în legătură cu ”mai buna înţelegere a statului de drept”.

Pe plan economic, Carrie Lam a menţionat lansarea în 2021 a celui mai mare proiect de infrastructură din Hong Kong – construirea unor insule artificiale, investiţie estimată la 80,51 miliarde dolari.

Planul are în vedere construirea a 400.000 de locuinţe pe o suprafaţă de 1.700 de hectare între insula Lantau şi insula principală din Hong Kong.

Citește și: Trei miniștri libanezi ar putea fi judecați pentru catastrofa din Beirut

Protestele pro-democraţie din ultimii ani şi pandemia de COVID-19 au afectat negativ economia hongkongheză, care la finalul anului ar urma să înregistreze o contracţie de 6,1% din PIB faţă de finalul lui 2019.

Autonomia regiunii Hong Kong a fost garantată prin acordul ‘O ţară, două sisteme’ inclus în Declaraţia comună sino-britanică din 1984, semnată de premierii britanic şi chinez de la acea vreme, Margaret Thatcher şi Zhao Ziyang. După ce a fost concesiune britanică timp de 99 de ani, Hong Kong a revenit sub autoritatea Beijingului în 1997, ca regiune semiautonomă cu sisteme administrativ, juridic şi economic diferite de cele ale părţii continentale a Chinei.

Tags: Carrie LamChinahong kongInsula Lantau
Categorii: Știrile zilei