Carte pe bani. Cât costă un an de facultate la stat și privat în R. Moldova

Publicat:

Carte pe bani. Cât costă un an de facultate la stat și privat în R. Moldova

Sesiunea de admitere la universitățile din R. Moldova s-a încheiat, iar viitorii studenți fie vor beneficia de studii la buget, fie vor trebui să achite o taxă de școlarizare. În 2024, taxele de studii s-au majorat semnificativ la unele universități.

De exemplu, studenții unor facultăți de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) și de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) vor achita cu peste zece mii de lei mai mult pe an, față de anul 2023. În acest context, AGORA a analizat site-urile instituțiilor de învățământ superior și a realizat topul celor mai scumpe universități din R. Moldova, potrivit agora.md.


Citește și: Alertă de călătorie în Grecia. Recomandările MAE

În 2024, candidații la admitere au avut posibilitatea să depună actele la 16 universități din R. Moldova: 12 publice și patru private. AGORA a realizat un top 10 al celor mai scumpe universități din R. Moldova, în dependență de mărimea taxelor de studii pentru studenții autohtoni.

1. Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (USMF) – Stomatologie

În anul de studii 2024-2025, cel mai scump contract de studii din R. Moldova este la USMF. Este vorba despre specialitatea Stomatologie, unde taxa anuală este de 55 de mii de lei, cu aproape 13 mii de lei mai scumpă decât în 2023.

Următoarele în top sunt specialitățile Medicină și Optometrie (studii integrate și de licență), unde studenții trebuie să plătească anual 33 de mii de lei.

În privința studiilor de master la USMF, cel mai scump contract este la specialitatea Optometrie clinică – 32 de mii de lei, iar pe locul doi este la Management în sănătate publică – 25 de mii de lei.

2. Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) – Canto academic

În prezent, cea mai scumpă taxă de studii de la AMTAP este la Facultatea Artă Muzicală, specialitatea Canto academic, care costă 51.700 de lei, cu peste 10 mii de lei mai mult față de anul trecut.

Pe locul doi în acest top, este specialitatea Dirijat simfonic, unde contractul costă 45 de mii de lei, iar pe locul trei – specialitatea Canto estradă, cu o taxă de 42 de mii de lei. Menționăm că acestea fac parte din taxele pentru studii de licență.

La ciclul II de studii, cel mai scump contract este la specialitatea Canto estradă, anul I de master, în valoare de 42.900 de lei.

3. Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) – Arhitectură

La UTM, cea mai scumpă taxă de studii este la Facultatea Urbanism și Arhitectură, specialitatea Arhitectură. În acest an, tinerii ce se vor arhitecți vor trebui să achite un contract de 19 mii de lei. Asta înseamnă cu două mii de lei mai mult decât anul precedent.

Următoarea în top este specialitatea Ingineria software (Filiera Anglofonă), cu o taxă de studii de 17.500 de lei. Apoi urmează Facultatea Medicină veterinară, unde un contract de studii costă 17 mii de lei.

În privința contractelor de la master, cele mai scumpe sunt la Facultatea Calculatoare, Informatică și Microeletronică, care costă 16.500 de lei pentru fiecare specialitate.

4. Universitatea Liberă Internațională din Moldova (ULIM) – Servicii publice estetologice

Cea mai scumpă taxă de studii de la ULIM este la specialitatea Servicii publice estetologice, în valoare de 16 mii de lei. Aceasta este urmată de specialitatea Drept de la studii de licență, unde contractul de studii este de 12 mii de lei.

Legat de ciclul II de studii, cel mai scump contract este de zece mii de lei pentru toate specialitățile de la Facultatea de Drept, anul I de master.

5. Universitatea de Stat din Moldova (USM) – Drept

La USM, cel mai scump contract de studii este la Facultatea de Drept, care costă 15 mii de lei pe an. Următoarele în top sunt „profesiile viitorului”, mai exact specialitățile Designul jocurilor (Facultatea Matematică și Informatică) și Producție multimedia (Jurnalism și științe ale comunicării) – ambele contracte de 14 mii de lei.

La master, cea mai scumpă taxă de studii este, iarăși, la Facultatea de Drept. Este vorba despre 15 mii de lei pentru toate specialitățile la frecvență de zi.

6. Academia „Ștefan cel Mare” – Drept

La Academia „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne, cele mai scumpe sunt contractele la programele de master. La programul de studii în Drept, cu durata de doi ani, contractul este de 15 mii de lei. Tot la Drept, programul de un an și jumătate, taxa de studii este de 11 mii de lei.

În privința studiilor de licență cu frecvență de zi, taxa este de nouă mii de lei atât la Drept, cât și la Administrație Publică.

7. Academia de Studii Economice a Moldovei (ASEM) – programele de master

La Academia de Studii Economice, cea mai scumpă taxă de studii este pentru programele de master, care constituie 14.800 de lei la frecvență de zi. Masteranzii la frecvență redusă trebuie să achite 12 mii de lei pe an.

La licență, taxa unică la toate specialitățile este de 13.500 de lei, pentru studenții la frecvență de zi.

8. Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” (UPSC) – Animație și Designul jocurilor

Citește și: VIDEO Momentul când șeful regiunii Kursk i-a spus lui Putin că Rusia a pierdut controlul asupra a 28 de așezări din regiune, iar președintele Rusiei l-a întrerupt

Aparent, „profesiile viitorului” câștigă tot mai multă popularitate. La UPSC, cele mai scumpe sunt specialitățile Animație și Designul jocurilor (Facultatea de Arte Plastice și Design), unde un contract de studii costă 13 mii de lei.

La master, cel mai scump contract este, la fel, de 13 mii de lei. Este vorba despre Programul Inovații și Leadership în Educație prin Tehnologii Informaționale.

9. Universitatea „Alecu Russo” din Bălți – Drept și Științe Sociale

La Universitatea „Alecu Russo” din Bălți, taxele cele mai scumpe sunt la programele de master, la Facultatea Drept și Științe Sociale. Este vorba despre specialitățile Științe penale, criminologie și criminalistică și Relații de muncă și managementul resurselor umane, unde un contract de studii valorează 12.600 de lei.

Referitor la programele de licență, cel mai scump contract este tot la Facultatea de Drept și Științe Sociale, mai exact la specialitatea Drept. Taxa este de 11.900 de lei pe an.

10. Universitatea de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere” (USPEE) – Drept

La USPEE, cea mai scumpă taxă de studii este la specialitatea Drept și constituie 12 mii de lei. Aceasta este parte a Facultății Drept, Relații internaționale și Științe Socio-umane, ciclul I de studii. Restul taxelor de la programele de licență costă între 9.000 și 9.500 de lei.

În legătură cu ciclul II de studii, masteranzii plătesc cel mai scump contract, în valoare de 10 mii de lei, la programele de studii Dreptul în afaceri, Drept public și Drept penal.

Universitatea de Studii Europene din Moldova (USEM), Academia Militară „Alexandru cel Bun”, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul și Universitatea de Stat ,,Grigore Țamblac” din Taraclia propun taxe de studii mai mici de 10 mii de lei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Kievul anunţă că deschide în regiunea rusă Kursk culoare umanitare către Rusia şi Ucraina

Kievul anunţă că deschide în regiunea rusă Kursk culoare umanitare către Rusia şi Ucraina Ucraina anunţă miercuri că deschide culoare umanitare în regiunea de frontieră...

Candidații la funcția de președinte vor putea lua credite de 50 de mii de lei fără dobândă

Candidații la funcția de președinte vor putea lua credite de 50 de mii de lei fără dobândă Candidații la funcția de președinte vor putea accesa...

Reţea de agenţi ruşi condusă de o fostă gardă de corp a ex-preşedintelui prorus Ianukovici, destructurată în Ucraina

Reţea de agenţi ruşi condusă de o fostă gardă de corp a ex-preşedintelui prorus Ianukovici, destructurată în Ucraina Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a...

Premieră absolută pentru R.Moldova: Elevii care au picat cel puțin un examen de absolvire a gimnaziului mai au o șansă

Premieră absolută pentru R.Moldova: Elevii care au picat cel puțin un examen de absolvire a gimnaziului mai au o șansă Fiecare al zecelea absolvent de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.