X

Casa Albă critică dur Rusia pentru protecţia oferită regimului al-Assad

Casa Albă a criticat Rusia pentru protejarea preşedintelui sirian Bashar al-Assad, într-un comunicat publicat miercuri referitor la un recent raport al ONU care acuză regimul sirian de atacul cu gaz sarin asupra localităţii Khan Shaykhun, relatează dpa, potrivit agerpres.

În atacul survenit la 4 aprilie asupra acestui oraş din provincia Idleb (nord-vestul Siriei) au murit 83 de persoane, conform ONU. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) oferă un bilanţ de 87 de morţi, dintre care peste 30 de copii.

Ancheta comună ONU/OIAC cunoscută ca Mecanismul Comun de Investigaţie (Joint Investigative Mechanism – JIM) a concluzionat că regimul Al-Assad este vinovat de acest atac, care a determinat SUA să lanseze un atac fără precedent împotriva unei baze aeriene în Siria.

Citeşte şi: Bilanţul atacului armat din Colorado a crescut la trei morţi

‘Acest atac inadmisibil marchează cea de-a patra oară când JIM a confirmat că regimul Al-Assad a folosit arme chimice, demonstrând barbaria brutală şi înspăimântător al lui Bashar al-Assad şi făcând şi mai revoltătoare protecţia oferită de Rusia’ regimului sirian, se arată în comunicatul Casei Albe.

‘Încercările Rusiei de a submina şi de a elimina JIM arată o lipsă de consideraţie pentru suferinţa şi pierderile de vieţi omeneşti provocate de folosirea armelor chimice şi o lipsă totală de respect faţă de normele internaţionale’, afirmă Casa Albă.

Casa Albă a criticat totodată ţările care nu doresc să sprijine activitatea anchetatorilor şi a afirmat că ‘toate statele trebuie să înţeleagă importanţa activităţii JIM şi că este vital ca această investigaţie să continue’. 

Tags: bashar al assadCasa Albagaz sarinIdlebKhan ShaykhunMecanismul Comun de Investigaţie (Joint Investigative Mechanism - JIM)Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO)ONU/OIACrusiasiriaSUA
Categorii: Știrile zilei