X

Casa Albă îl avertizează pe Putin că ‘nu va putea supravieţui’ războiului după acordurile NATO

Casa Albă îl avertizează pe Putin că ‘nu va putea supravieţui’ războiului după acordurile NATO

Consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, l-a avertizat joi pe preşedintele rus Vladimir Putin că acordurile la care a ajuns NATO, de a sprijini în continuare Ucraina, sunt un semn că locatarul de la Kremlin „nu va putea supravieţui” războiului, informează EFE.

Partenerii NATO “împreună au arătat clar că Putin nu ne poate dezbina, nu ne poate supravieţui”, a insistat Sullivan într-un forum organizat pe marginea summitului aniversar al NATO care a avut loc în perioada 9-11 iulie la Washington. Un summit care va contribui la “construirea unei punţi către NATO pentru Ucraina”, a declarat Sullivan, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Realizările acestui summit sunt un semn că Ucraina şi nu Rusia “va învinge”, într-un moment în care “tabloul actual al acestui conflict este foarte diferit de cel din aprilie”, când Ucraina era pe cale să rămână fără muniţie, a remarcat Sullivan.

Putin “crede că poate supravieţui Ucrainei şi susţinătorilor ei şi a luat măsuri pentru a pune Rusia pe picior de război”, încercând “să realizeze cea mai semnificativă expansiune a apărării Rusiei de la Războiul Rece” încoace, dar “aceste “cheltuieli de război nesustenabile maschează slăbiciunea şi fragilitatea”, a apreciat înaltul oficial american.

Sullivan a avertizat că săptămânile care urmează “vor fi dificile”, dar “au fost făcuţi nişte paşi îndrăzneţi în ultimele zile” şi “se vor face mai mulţi” în zilele următoare.

La rândul său, purtătorul de cuvânt pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, a declarat presei că obiectivul Statelor Unite este “ca Ucraina să se poată apăra” şi “să-şi recupereze teritoriul” ocupat de Rusia.

Preşedintele (american Joe Biden) s-a concentrat pe trei lucruri de la începutul acestui război: în primul rând, să se asigure că Ucraina are ceea ce îi trebuie, să susţină flancul estic al NATO – acum avem 100.000 de soldaţi pe continentul european – şi în al treilea rând, să se asigure că acest război nu se intensifică şi nu se extinde”, a explicat Kirby.

Administraţia americană “discută aproape zilnic cu ucrainenii despre ceea ce au nevoie”, a mai adăugat el.

32 de țări au semnat acordul „Compact” cu Ucraina

Summitul NATO de trei zile de la Washington, D.C., s-a încheiat la 11 iulie cu lansarea Compact, un acord de securitate semnat de 32 de aliați, relatează Kyiv Independent.

Acordul se bazează pe declarația comună G7 la summitul NATO care a avut loc anul trecut  la Vilnius.

„(Acest Compact istoric creează o arhitectură de securitate unificată și cuprinzătoare pentru a sprijini Ucraina astăzi și în viitor, pe timp de război și de pace”, se arată într-un briefing de presă al Casei Albe.

Pactul prevede că membrii vor sprijini nevoile de apărare ale Ucrainei prin instruire, ajutor militar și asistență economică, accelerând totodată eforturile Ucrainei de a-și consolida capacitățile de apărare.

Semnatarii convin, de asemenea, să „se reunească rapid și colectiv la cele mai înalte niveluri pentru a determina următorii pași adecvați” în cazul în care Rusia lansează un viitor atac armat împotriva Ucrainei.

„Pe termen scurt, vom continua să oferim Ucrainei armele, muniția și pregătirea necesare pentru a respinge forțele ruse”, a declarat președintele american Joe Biden la conferința de lansare a pactului.

„Pe termen mediu, vom contribui la construirea forțelor și capacităților de apărare a Ucrainei și de a descuraja alte agresiuni”.

Anunțul Ukraine Compact a fost oarecum umbrit de introducerea făcută de Biden președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, prezentându-l drept „președintele Putin”.

Zelenski i-a mulțumit lui Biden, calificând pactul drept „o arhitectură solidă a garanțiilor de securitate”.

„Acest Pact cu Ucraina pe care îl formăm duce relațiile noastre la un nou nivel – o realizare semnificativă pentru Ucraina și pentru noi toți”, a spus Zelenski.

Emmanuel Macron a reafirmat angajamentul Franţei faţă de NATO

“Le-am putut confirma tuturor omologilor şi aliaţilor mei că Franţa va avea o abordare de continuitate cu angajamentele sale internaţionale, fie că este vorba de Europa, Alianţă sau sprijin pentru Ucraina, deoarece forţele politice care constituie majoritatea în Adunare sunt în favoarea acestor linii”, a spus el la sfârşitul summitului.

“În niciun caz forţele care le-au pus la îndoială nu au obţinut majoritatea, iar asta e reasigurare”, a insistat el, vizând extrema dreaptă (Adunarea Naţională, RN) şi stânga (Franţa Nesupusă).

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Franţa a fost cufundată în incertitudine de la dizolvarea Adunării Naţionale de către şeful statului la 9 iunie, alegerile legislative din 30 iunie şi 7 iulie neproducând o majoritate clară.

“În plus, Franţa are o Constituţie clară în aceste domenii, care asigură continuitatea politicii sale externe şi credibilitatea sa internaţională”, a subliniat şeful statului francez.

Aliaţii se temeau că o victorie a RN ar pune sub semnul întrebării sprijinul militar al Franţei pentru Ucraina, angajamentele sale financiare în cadrul NATO şi rolul său de lider în construcţia Europei.

 

Tags: Casa AlbaJake SullivanNATOPutin
Externe