Casa Albă pune condiţii guvernului palestinian. Printre ele, liderii din Fatah şi Hamas trebuie să recunoască Israelul

Publicat:

Administraţia preşedintelui Donald Trump a declarat joi că un eventual guvern palestinian de unitate naţională, pe care l-ar putea crea Fatah şi Hamas, va trebui să recunoască Israelul, să-şi asume un angajament de non-violenţă şi să dezarmeze armata mişcării Hamas, relatează AFP, potrivit agerpres.

“SUA reiterează importanţa aderării la principiile Cvartetului (pentru Orientul Mijlociu): orice guvern palestinian trebuie într-un mod lipsit de echivoc şi explicit să-şi asume angajamentul faţă de non-violenţă, să recunoască statul Israel, să accepte acordurile şi obligaţiile din trecut dintre părţi – inclusiv dezarmarea teroriştilor – şi să angajeze negocieri paşnice”, declară într-un comunicat Jason Greenblatt, emisarul preşedintelui Donald Trump pentru Orientul Mijlociu.


Citeşte şi: Ea este cea care vrea să îi ia locul lui Putin. Este denumită ‘Paris Hilton a Rusiei’

Statele Unite, la fel ca Uniunea Europeană sau Israelul, consideră mişcarea palestiniană islamistă Hamas drept o organizaţie teroristă.

“Dacă Hamas va juca un rol într-un guvern palestinian, el va trebui să accepte aceste condiţii de bază”, adaugă Greenblatt, într-un comunicat dat publicităţii de Ambasada SUA din Israel, citat de Efe.

Aceasta este prima reacţie elaborată din partea guvernului american la acordul de reconciliere între Fatah şi Hamas, cele două grupări rivale palestiniene, la care acestea au ajuns acum o săptămână la Cairo.

Mişcarea Hamas a preluat controlul asupra Fâşiei Gaza în 2007, după ce a alungat de aici gruparea Fatah, apropiată Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP). ANP, recunoscută pe plan internaţional şi despre care se crede că prefigurează un stat palestinian independent, este dominată de Fatah, organizaţie laică şi moderată. Disputele dintre palestinieni sunt considerate drept unul dintre principalele obstacole în calea soluţionării conflictului israeliano-palestinian, menţionează AFP. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Accident tragic lângă Peresecina: O femeie de 63 de ani a murit

Accident tragic lângă Peresecina: O femeie de 63 de ani a murit O femeie de 63 de ani a decedat, iar alta a fost transportată...

OpenAI a primit o linie de credit revolving de 4 miliarde de dolari și a ajuns la o lichiditate de 10 miliarde

OpenAI a primit o linie de credit revolving de 4 miliarde de dolari și a ajuns la o lichiditate de 10 miliarde OpenAI are la...

Cum alimentează milionarii din Dubai explozia cererii de avioane private

Cum alimentează milionarii din Dubai explozia cererii de avioane private Este ora 3 dimineața la terminalul VIP al aeroportului Mohammed Bin Rashid Aerospace Hub din...

Novak Djokovic debut complicat la Mastersul de la Shanghai

Novak Djokovic debut complicat la Mastersul de la Shanghai La primul meci după o lună şi jumătate, de la US Open, Novak Djokovic s-a calificat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.