X

Cascada Victoria NU este SECATĂ!

Cascada Victoria, înscrisa în patrimoniul Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO), ar fi aproape secata, sugereaza o înregistrare video vizualizata de peste 42.000 de ori pe YouTube, însa imaginile se concentreaza doar pe o sectiune a vastelor caderi de ape, fara a prezenta fluxul abundent din celelalte zone, relateaza AFP, potrivit agerpres.

Ce se verifica?

Este cascada Victoria, situata între Zimbabwe si Zambia, aproape secata, dupa cum se prezinta într-o înregistrare video publicata la 26 septembrie de o femeie necunoscuta? ”Doamne, ma aflu în Livingstone, în apropiere de Victoria Falls (caderi de apa), pe care o numesc Victoria Rocks (stâncoasa)”. Iata ce a mai ramas”, sustine ea.

O alta întrebare: daca aceasta cascada e aproape secata, poate fi atribuit acest lucru schimbarilor climatice?

Ce se cunoaste?

În aceasta perioada a anului, volumul de apa al cascadei este de obicei redus. La acest proces anual trebuie adaugat faptul ca sudul Africii se confrunta în prezent cu cea mai grava seceta din ultimii treizeci si cinci de ani, potrivit ONU.

Într-un mesaj publicat pe Twitter la 1 octombrie, presedintele Zambiei, Edgar Lungu, a prezentat fotografii în care poate fi observat un flux foarte scazut de apa al cascadei Victoria, oficialul dând vina pe schimbarile climatice.

Însa, în Zimbabwe, mai multe organisme oficiale, inclusiv autoritatea pentru turism si cea de gestionare a parcurilor si faunei salbatice au negat, într-o campanie pe retelele de socializare, faptul ca aceasta cascada ar fi aproape secata. În fotografiile publicate cu hashtagul #VictoriaFallsIsNotDry (cascada Victoria nu este secata) poate fi observat un flux semnificativ de apa.

La 4 decembrie, Shelley Cox, cofondatoare a agentiei de turism Africa Conservation Travel, a prezentat pentru AFP aceeasi situatie. ”Majoritatea imaginilor si înregistrarilor video arata doar cataracta estica, cea mai apropiata de Zambia. Acest lucru da impresia ca asa arata cascada Victoria în ansamblul sau”, a declarat ea pentru AFP.

Latimea caderilor de apa are peste 1,7 kilometri.

Ce concluzie se poate trage?

Imaginile difuzate în înregistrarea video publicata la 26 septembrie reprezinta doar o parte a realitatii, din cauza încadrarii alese.

Chiar daca fluxul de apa este mai putin intens pe partea din Zambia a cascadei, el continua sa fie abundent pe cea din Zimbabwe.

Impactul încalzirii globale asupra acestor caderi de apa ramâne incert.

Potrivit unui studiu realizat de Departamentul de Meteorologie din Zambia, bazat pe date prelevate în ultimii patruzeci de ani, a existat ”o schimbare statistica semnificativa a nivelului de temperatura” în Livingstone, fara ”o schimbare semnificativa a nivelului precipitatiilor medii anuale” din acest oras.

Nu este prima data când autoritatile din turism resping informatiile potrivit carora cascada ar fi secat. Potrivit Autoritatii Fluviului Zambezi, care publica date despre cascada Victoria, cele mai scazute niveluri ale caderilor de apa au fost înregistrate în sezonul 1995-1996.

Exploratorul si misionarul scotian David Livingstone ar fi fost primul european care a descoperit cascada Victoria, la 16 noiembrie 1855. El a denumit astfel cascada descoperita în onoarea reginei Victoria, dar ar fi pastrat si numele indigen al bastinasilor Kolo, “Mosi-Oa-Tunya” (“fumul care tuna”), de la ceata provenita din pulverizarea apei care se înalta pâna la 30 metri peste apa si este vizibila de la o distanta de 30 de kilometri.

Declarata în 1989 de UNESCO monument al naturii, Victoria Falls este una dintre cele mai înalte cascade din lume (cea mai înalta fiind cascada Angel din Venezuela). Apele cascadei Victoria cad în cataracte de la o înaltime de circa 110 metri.

Tags: Cascada VictoriaZambiaZimbabwe
Categorii: Știrile zilei