X

Câștigătoarea premiului Nobel pentru pace, Narges Mohammadi, a fost bătută în închisoarea Evin din Teheran

Câștigătoarea premiului Nobel pentru pace, Narges Mohammadi, a fost bătută în închisoarea Evin din Teheran

Gardienii au bătut femeile deținute în confruntările care au izbucnit în închisoarea Evin din Teheran în urma unei serii de execuții, a declarat familia laureatei premiului Nobel pentru pace, Narges Mohammadi, care a fost încarcerată, ridicând noi îngrijorări cu privire la sănătatea acesteia.

Activista pentru drepturile omului, Narges Mohammadi, în vârstă de 52 de ani, care a câștigat premiul în 2023 pentru campania sa inclusiv împotriva pedepsei cu moartea, a fost încarcerată din noiembrie 2021, scrie NDTV, potrivit stiripesurse.

Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

Familia lui Mohammadi, stabilită la Paris, a subliniat că nu a avut niciun contact direct cu aceasta de când i-a fost tăiat dreptul de a efectua apeluri telefonice în noiembrie anul trecut. Dar a declarat că a aflat de la alte câteva familii ale deținuților din Evin că marți au izbucnit ciocniri, deoarece femeile deținute au lansat un protest în curte împotriva execuțiilor.

Potrivit grupurilor de apărare a drepturilor, aproximativ 30 de condamnați au fost spânzurați în această săptămână, inclusiv Gholamreza (Reza) Rasaei, despre care justiția iraniană a declarat că a fost executat marți în legătură cu protestele din 2022.

„Protestul deținuților împotriva execuției lui Reza Rasaei a dus la o represiune violentă din partea gardienilor închisorii și a agenților de securitate”, a declarat familia lui Mohammadi.

„Mai multe femei care au stat în fața forțelor de securitate au fost grav bătute. Confruntarea a escaladat, rezultând răni fizice pentru unii prizonieri”, conform sursei citate.

Familia a declarat că, după ce a fost lovită în piept, Mohammadi a suferit un atac respirator și dureri intense în piept, ceea ce a făcut-o să se prăbușească și să leșine pe jos în curtea închisorii.

Ea a suferit vânătăi și a fost tratată în infirmeria închisorii, dar nu a fost transferată la un spital din exterior, a spus familia laureatei Nobel.

„Suntem profund îngrijorați cu privire la sănătatea și bunăstarea ei în aceste circumstanțe”, a declarat familia.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

Autoritatea penitenciară iraniană a negat că deținuții ar fi fost bătuți și a dat vina pe confruntare pe deținuți.

Doi deținuți „au avut palpitații cardiace din cauza stresului”, dar examinările medicale au stabilit că starea lor generală „este favorabilă”, a afirmat autoritatea penitenciară într-o declarație, potrivit agenției de presă Tasnim.

Tags: inchisoareNarges MohammadiNobelpremiu
Externe