X

Câştigătorul Premiului Saharov în 2018, Oleg Senţov, primeşte personal distincţia în plenul PE

Câştigătorul Premiului Saharov pentru libertatea de gândire în 2018, regizorul de film şi activistul pentru drepturile omului ucrainean Oleg Senţov, va primi distincţia personal marţi, în plenul Parlamentului European la Strasbourg, transmite dpa, potrivit agerpres.

Premiul Saharov i-a fost decernat lui Oleg Senţov anul trecut, când acesta se afla în închisoare după ce protestase în Piaţa Independenţei din Kiev împotriva anexării Crimeei de către Rusia. Senţov a fost eliberat de ruşi în luna septembrie a acestui an, în cadrul unui schimb de prizonieri.

Citește și : Şefa executivului din Hong Kong: Votul traduce ‘nemulţumirea’ populaţiei

Critic vehement al anexării peninsulei Crimeea de Moscova în 2014, Oleg Senţov a fost condamnat, în anul următor, la 20 de ani de închisoare de Rusia, fiind găsit vinovat de conspiraţie pentru comiterea de atacuri teroriste în Crimeea.

Cel mai cunoscut film al lui Oleg Senţov este ‘Gamer’ (2011), o dramă despre un pasionat de jocuri video din Crimeea.

Citește și : Procurorii americani încearcă să obțină informații privind plățile către Giuliani

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, decernat anual şi în valoare de 50.000 de euro, a fost introdus în 1988 de Parlamentul European, iar primul laureat a fost Nelson Mandela. Este acordat celor care au o contribuţie excepţională în lupta pentru drepturile omului în întreaga lume. Premiul, numit în onoarea fizicianului şi disidentului politic sovietic Andrei Saharov, este acordat în fiecare an de către Parlamentul European.

Nominalizările pentru acest premiu pot fi făcute de grupurile politice din Parlamentul European sau de cel puţin 40 de eurodeputaţi.

Tags: crimeeakievmoscovaNelson MandelaOleg SenţovParlamentul Europeanrusia
Categorii: Diaspora