X

Căștile îți pot afecta auzul. Cu ce riscuri vin căștilor intra-auriculare vs. cele deasupra urechii

Căștile îți pot afecta auzul. Cu ce riscuri vin căștilor intra-auriculare vs. cele deasupra urechii

Căștile intra-auriculare, deși populare pentru portabilitatea și confortul lor, ar putea fi mai dăunătoare pentru auz decât modelele care se așează deasupra urechii.

Experții subliniază că aceste dispozitive mai mici permit pătrunderea unui volum mai mare de zgomot de fond în canalul auditiv. Din această cauză, utilizatorii tind să crească volumul pentru a compensa, expunându-și astfel timpanul la niveluri periculoase de sunet, potrivit stiripesurse.

Citește și: Aproape 46% dintre moldoveni vor modificarea Constituţiei pentru aderarea la UE (sondaj)

Această infiltrare de zgomot de fond nu doar că afectează calitatea experienței auditive, dar crește semnificativ riscul de daune auditive. Astfel, este esențial să fim conștienți de impactul potențial al căștilor intra-auriculare asupra sănătății auzului și să luăm măsuri de precauție atunci când le utilizăm.

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția asupra unui fapt îngrijorător: peste un miliard de persoane sub 35 de ani se află în pericol de pierdere a auzului și tinitus (țiuitul urechilor) din cauza expunerii prelungite la sunete puternice. În acest context, este esențial să menținem media de expunere la volum sub 100 decibeli (dB) pentru a ne proteja auzul.

Recomandările NHS privind utilizarea căștilor

Conform ghidului NHS (Serviciul Național de Sănătate), oamenii ar trebui să opteze pentru căști cu anulare a zgomotului și să limiteze volumul la 60% din maximul dispozitivului, evitând utilizarea acestora pentru mai mult de o oră consecutiv.

„Căștile care se așază deasupra urechii o acoperă complet. Cel mai probabil ele vor bloca zgomotul de fond, ceea ce înseamnă că oamenii nu vor simți nevoia să crească volumul muzicii la același nivel, ceea ce le face mai sigure”, a menționat dr. Harvey Dillon, profesor de audiologie la Universitatea Macquarie din Australia și profesor de științe auditive la Universitatea din Manchester, pentru The Telegraph.

Anularea activă a zgomotului este, de asemenea, o caracteristică a multor dispozitive audio, iar experții afirmă că aceasta poate reduce nivelul total de zgomot și ajută la prevenirea oricărei daune a auzului.

Dr. Dillon a precizat că anularea zgomotului este „un lucru bun” și crede că ar trebui să existe o reglementare care să limiteze volumul căștilor.

Anularea zgomotului: o soluție utilă, dar nu universală pentru protejarea auzului

Dr. Sam Couth, lector în audiologie la Universitatea din Manchester, consideră, de asemenea, că anularea zgomotului este un instrument util pentru reducerea daunelor auditive, dar a avertizat că nu reprezintă o soluție universală: „În ceea ce privește protecția auzului, anularea zgomotului este probabil un lucru bun, deoarece înseamnă că muzica pe care încerci să o asculți nu concurează atât de mult cu zgomotul de fond, ceea ce reduce necesitatea de a crește volumul. Totuși, nu toate dispozitivele au o anulare a zgomotului eficientă și este în continuare posibil să se ajungă la niveluri de sunet potențial dăunătoare chiar și cu anularea zgomotului activată. Nu este o soluție magică”.

Profesorul Michael Stone, cercetător principal la Universitatea din Manchester, a adăugat că anularea zgomotului este cea mai eficientă în filtrarea zgomotului de fond de frecvență joasă, cum ar fi zgomotul dintr-o cabină de avion sau sunetul motoarelor sunet vehiculelor sau a altor echipamente: „Zgomotul produs de trenurile de metrou este o problemă mai mare, deoarece este atât de înalt și intens încât este greu să fie redus semnificativ. Căștile închise sau dopurile pentru urechi sunt principala soluție pentru asta. Dar dacă reușești să reduci zgomotul de fond din canalul auditiv, poți asculta la un volum mai mic și totuși să auzi toate detaliile”.

Protejarea auzului de zgomot și reglementările referitoare la căști

Și experții susțin că, atunci când căștile care se așază deasupra urechii acoperă complet această zonă, vor bloca zgomotul de fond. Există o legislație în Uniunea Europeană care limitează nivelul maxim de ieșire al căștilor la 100 dB, echivalent cu sunetul unei sirene de ambulanță.

De asemenea, pe iPhone-uri există o opțiune de „reducere a sunetului puternic” care permite utilizatorului să reducă manual nivelul maxim de ieșire până la 80 dB, echivalent cu zgomotul de fundal dintr-un restaurant.

Android-ul, la rândul său, limitează tensiunea de ieșire a mufei de căști în încercarea de a restricționa volumul emis la 100 dB. Totuși, această reglementare se aplică doar căștilor furnizate împreună cu telefoanele, iar multe dispozitive intra-auriculare și deasupra urechii fabricate de alte mărci nu limitează nivelul de zgomot.

Există căști cu volum scăzut, cu o ieșire maximă de 85 dB, destinate persoanelor sub 18 ani, deoarece canalul auditiv mai mic al copiilor face ca sunetele puternice să fie și mai intense pentru cei tineri.

Dr. Couth a atras atenția și asupra faptului că pe piață există căști care pot depăși 120 dB, un nivel aproximativ similar cu cel al unei drujbe sau al unui avion care decolează.

Importanța nivelului și duratei expunerii la sunet

„Totuși, nu este vorba doar despre nivelul expunerii, ci și despre durata acesteia. Pentru un mediu de 85 dB, timpul maxim sigur de expunere este de opt ore. Pentru fiecare creștere de 3 dB, timpul de expunere se împarte la jumătate, deci patru ore pentru 88 dB, două ore pentru 91 dB și așa mai departe. Astfel, la 120 dB, timpul maxim sigur de expunere este de aproximativ 30 de secunde”, a avertizat dr. Sam Couth

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca expunerea medie la volum să rămână sub 100 dB.

Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

Compararea căștilor disponibile: de la modele de lux la alternative accesibile

Lisa Barber, redactor tehnic la „Which?”, a afirmat că există diverse modalități prin care căștile pot bloca zgomotul, iar eficiența lor poate varia considerabil în funcție de marcă și model: „În testările noastre de la «Which?», am constatat că anularea zgomotului la unele modele este atât de slabă încât abia ai observa că funcționează. Pe lângă utilizarea unui panou profesional de ascultare pentru a determina performanța anulării active a zgomotului, efectuăm și un test de laborator folosind o ureche sintetică, împreună cu înregistrări din viața reală, cum ar fi metroul din Londra, atât în trenuri, cât și pe platforme. Deși unele modele scumpe de la Sony și Apple performează în ceea ce privește anularea zgomotului, am descoperit și câteva modele mai ieftine de la branduri precum SoundCore de la Anker care reușesc să blocheze admirabil zgomotul din apropiere”.

 

 

Tags: auzCăștivolum
Diverse