Cât de periculoase sunt meduzele pe care le atingem la Marea Neagră

Publicat:

Cât de periculoase sunt meduzele pe care le atingem la Marea Neagră

În fiecare vară, apar temeri legate de invazia meduzelor în Marea Neagră, dar specialiștii spun că fenomenul este unul natural, care poate varia de la un an la altul. Deși unele specii pot provoca iritații, majoritatea meduzelor din Marea Neagră nu sunt periculoase pentru oameni. Specialiștii spun că meduzele sunt vizibile la mal de la câteva ore la câteva zile și sunt aduse de condiţiile climatice, creşterea temperaturii şi alţi factori, scrie adevarul.ro.

Oamenii de ştiinţă au identificat 26 de specii invazive în Marea Neagră

Conform ultimelor date ştiinţifice au fost identificate 26 de specii invazive în Marea Neagră. Nouă dintre ele sunt crustacee şi restul fac parte din zoobentos. Conform ultimelor date, numărul speciilor marine invazive din zona de coastă a Bulgariei la Marea Neagră este de 26.


Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din Constanța, meduzele din specia Rhizostoma pulmo încep să apară din abundență în zona de mică adâncime a litoralului românesc la finalul verii (august – septembrie), deoarece este perioada lor de maximă densitate. Prezența lor în aceste zone se datorează existenței hranei din abundență.

Meduzele stau relaxate, însă la cea mai mică atingere din partea unui corp străin se contracta brusc şi atacă. Biologii susţin că veninul lor nu este suficient de puternic încât să pună în pericol viaţa unui om. În cazul în care anumite specii de meduze vin în contact cu pielea umană pot provoca iritaţii, care variază în intensitate de la o persoană la alta.

Primul ajutor în cazul în care ești înțepat de meduza mov, cea mai periculoasă specie din apele Greciei

CItește și: Ucraina afirmă că a scufundat un submarin rusesc în portul Sevastopol

Multe plaje din Europa, inclusiv din Grecia și România, au fost invadate în anii trecuți de meduze mov, a căror înțepătură toxică poate provoca reacții severe.

Meduza mov are una dintre cele mai veninoase înțepături, care, în funcție de sensibilitatea fiecărei persoane, poate provoca de la reacții alergice moderate, până la simptome severe. Nu trebuie să le atingem nici măcar când sunt moarte.

Meduza mov este o specie de dimensiuni mici (ciuperca are un diametru mediu de 6-8 centimetri, dar pot atinge și dimensiuni mai mari), însă tentaculele pot atinge și o lungime de doi metri, iar acest lucru le face și mai periculoase, deoarece pot înțepa de la distanță. Tentaculele și corpul sunt acoperite de nematociste (celule vezicante otrăvitoare, care sunt eliberate când tentaculele ating un alt organism și care ajung rapid în sângele organismului înțepat).

Până la sosirea medicilor, iată măsurile de prim ajutor care pot fi luate:

  • Scoateți imediat persoana din apă.
  • Îndepărtați meduza sau resturile din corpul gelatinos, folosind o mănușă.
  • Spălați zona afectată cu apă din mare, fără să frecați.
  • Dacă aveți posibilitatea, aplicați o soluție cu bicarbonat (un amestec compus din 50% bicarbonat de sodiu si 50% apă de mare) timp de câteva minute pentru a neutraliza acțiunea acelor (nematocistelor), în cazul în care mai sunt tentacule atașate de piele.
  • Folosiți un card de plastic, spre exemplu un card de credit și radeți zona afectată de înțepătură.
  • Aplicați comprese reci sau gheață (nu aplicați direct pe piele, protejați cu un prosop) timp de 5-15 minute. Reaplicați dacă durerea persistă.
  • Aplicați loțiuni cu lidocaină sau cortizon pentru reducerea mâncărimilor, a durerii și a disconfortului.
  • În cazul înțepăturilor la nivelul ochilor, folosiți o soluție salină, specială pentru curățare, și prezentați-vă de urgență la medic!
  • Nu spălați cu apă plată sau de la robinet! Nu folosiți oțet sau alcool!
  • Urmăriți apariția eventualelor simptome extreme sau semne de șoc și solicitați asistență medical.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Relația dintre Vadim Krasikov și Vladimir Putin: ‘Federația Rusă nu mă va lăsa să putrezesc în închisoare’

Relația dintre Vadim Krasikov și Vladimir Putin: 'Federația Rusă nu mă va lăsa să putrezesc în închisoare' Președintele rus Vladimir Putin a cerut personal întoarcerea...

Avocatul familiei lui Mihai, lovit mortal de primarul de Boldurești: Se folosesc șiretlicuri juridice, pentru a-l scoate din arest

Avocatul familiei lui Mihai, lovit mortal de primarul de Boldurești: Se folosesc șiretlicuri juridice, pentru a-l scoate din arest Avocatul familiei lui Mihai, copilul de...

Numărul cazurilor de hepatită virală, în creștere. Ce spun specialiștii

Numărul cazurilor de hepatită virală, în creștere. Ce spun specialiștii Autoritățile sanitare din Republica Moldova trag un semnal de alarmă si anunță că numărul cazurilor...

SUA și Franța fac apel la ‘cea mai mare reţinere’ în Orientul Apropiat şi Mijlociu

SUA și Franța fac apel la 'cea mai mare reţinere' în Orientul Apropiat şi Mijlociu Şefii diplomaţiilor franceză şi americană, Stephane Sejourne şi respectiv Antony...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.