X

Cât mai ţine suspansul? Conservatorii şi social-democraţii germani au ajuns la un acord

Blocul conservator al cancelarului Angela Merkel – format din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi aliatul său bavarez, Uniunea Creştin-Socială (CSU) – şi Partidul Social-Democrat (SPD) au decis vineri să înceapă negocieri oficiale pentru formarea unei ‘mari coaliţii’ guvernamentale la Berlin, transmit dpa, Reuters şi AFP, citând surse din formaţiunile politice implicate în tratative.

Acordul de 28 de pagini convenit vineri deschide calea pentru negocieri detaliate în următoarele săptămâni, eliminând incertitudinea din ultimele luni care a subminat rolul Germaniei în politica internaţională, informează agerpres.

Citeşte şi: Donald Trump îşi ANULEAZĂ vizita în Marea Britanie

O coaliţie formată din conservatori şi social-democraţi pare a fi cea mai bună şansă pentru Angela Merkel de a obţine al patrulea mandat de cancelar, după ce eforturile conservatorilor de a forma un guvern alături de Verzi şi de liber-democraţi au eşuat în noiembrie anul trecut.

Angela Merkel, care de 12 ani conduce executivul de la Berlin, a guvernat alături de social-democraţi în două dintre cele trei mandate de cancelar, inclusiv în perioada 2013-2017.

Înainte ca reprezentanţii conservatorilor şi ai social-democraţilor să lanseze negocierile oficiale, liderii SPD trebuie să-i convingă pe membrii formaţiunii să dea undă verde cu ocazia congresului din 21 ianuarie.

Citeşte şi: Zeci de persoane sunt date dispărute după dezastrul natural din California – VIDEO

Mulţi membri ai SPD se tem că o guvernare alături de conservatori le va slăbi şi mai mult partidul, care la legislativele din toamna anului trecut a suferit cea mai gravă înfrângere electorală de după 1949. 

Tags: Angela MerkelCDU/CSU (Uniunea Creştin Democrată şi aripa sa bavareză Uniunea Creştin Socială)germaniaMartin SchulzPartidul Social-Democrat din Germania (SPD)
Categorii: Diaspora