Catalonia. Sesiunea de învestire, AMÂNATĂ, dar Carles Puigdemont rămâne candidat

Publicat:

Preşedintele parlamentului regional din Catalonia, Roger Torrent, a decis marţi să amâne sesiunea de învestire a separatistului Carles Puigdemont, dar i-a luat apărarea, asigurând că acesta are tot dreptul de a fi învestit, relatează AFP, EFE şi Reuters, potrivit agerpres.

Iniţial, şedinţa forului legislativ regional fusese programată pentru marţi, ora locală 15:00 (14:00 GMT).


Citeşte şi: CIA preconizează un amestec al Rusiei în alegerile americane din noiembrie

‘Şedinţa plenară de astăzi (…) este amânată’, a declarat Roger Torrent, fără să precizeze data la care se va ţine noua sesiune, după ce a acuzat Curtea Constituţională a Spaniei – care a interzis învestirea lui Carles Puigdemont fără o autorizaţie judiciară – că ‘încalcă drepturile a milioane de catalani’.

Învestirea noului lider regional, care fusese planificată pentru marţi, a fost amânată, a reiterat preşedintele parlamentului catalan, insistând că fostul lider catalan Carles Puigdemont, autoexilat în Belgia, este singurul candidat viabil de a conduce Catalonia, conform Reuters.

Această amânare intervine după ce şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a avertizat marţi asupra riscurilor la care se expune preşedintele parlamentului catalan dacă va desfăşura sesiunea de învestire a liderului separatist Carles Puigdemont, în pofida interdicţiei formulate de justiţie, relatează AFP.

Curtea Constituţională a Spaniei a anunţat sâmbătă că a blocat învestirea ca şef al executivului catalan a lui Carles Puigdemont, care face obiectul unei proceduri judiciare în Spania.

‘Parlamentul Cataloniei, ca oriunde altundeva, trebuie să respecte ceea ce hotărăşte Curtea Constituţională’, a declarat Rajoy. ‘Dacă el nu respectă o decizie a instanţei, preşedintele parlamentului ar putea, fără niciun dubiu, să fie tras la răspundere’, a avertizat premierul spaniol.

Citeşte şi: Şicane periculoase deasupra Mării Negre. Ruşii au interceptat un avion-spion american

Puigdemont a fost demis din funcţia de lider al Cataloniei de guvernul de la Madrid în octombrie 2017 după ce a organizat un referendum şi a declarat unilateral independenţa regiunii. Ulterior, el a fugit în Belgia, după ce a fost inculpat în Spania pentru ‘rebeliune’ şi ‘răzvrătire’, iar Madridul a preluat controlul asupra regiunii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.