X

Cu doar câteva ore înainte de decizia lui Trump, Londra îşi anunţă poziţia faţă de acordul nuclear cu Iranul

Premierul Theresa May va continuă să lucreze cu aliaţii Marii Britanii pentru a remedia eventualele probleme existente în acordul nuclear iranian, însă guvernul britanic consideră că este important să nu se renunţe la acordul semnat cu Teheranul, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al şefei guvernului de la Londra, relatează Reuters, potrivit agerpres.

‘Continuăm să credem că este necesar să menţinem acordul nuclear, deoarece aceasta este cea mai bună cale pentru a opri Iranul să obţină arma nucleară”, a afirmat oficialul britanic.

Citeşte şi: Mare opozant al lui Trump, acuzat că îşi bătea iubitele!Procurorul statului New York şi-a dat demisia

‘În acelaşi timp, recunoaştem că există chestiuni pe care acest acord nu le acoperă, dar pe care trebuie să le rezolvăm, între care programul balistic iranian, ce se va întâmpla atunci când acordul expiră şi activitatea regională destabilizatoare a Iranului’, a mai spus el.

‘Vom continua să colaborăm îndeaproape cu SUA şi partenerii noştri din UE cu privire la modul în care trebuie să abordăm o serie de provocări din partea Iranului, inclusiv aspectele pe care ar putea să le acopere un nou acord’, a afirmat purtătorul de cuvânt al premierului May.

Citeşte şi: Două trenuri s-au ciocnit în Bavaria; doi morţi şi 14 răniţi

Declaraţia oficialului britanic survine în momentul în care comunitatea internaţională aşteaptă marţi decizia preşedintelui american Donald Trump referitoare la retragerea sau nu a SUA din acordul nuclear ce prevede o ridicare treptată şi condiţionată a sancţiunilor internaţionale impuse Iranului, în schimbul garanţiei că acesta nu se va dota cu arma atomică.

Acordul a fost încheiat la 14 iulie 2015, la Viena, după 12 ani de criză şi 21 de luni de negocieri aprinse, între Iran şi cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie) plus Germania.

Tags: acord nuclearChinaDonald TrumpfrantagermaniaIranmarea britanieONUrusiaSUATheresa May
Categorii: Sinteze