X

‘Câteva zeci de francezi’ au mai rămas încă în Afganistan

Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a dat asigurări luni, la Doha, că ‘foarte puţini’ francezi se mai află în Afganistan, estimând numărul lor la ‘cel mult câteva zeci’, transmite AFP, potrivit agerpres.

După ce talibanii au preluat controlul la Kabul la mijlocul lunii august, mai multe ţări, printre care şi Franţa, au organizat operaţiuni de evacuare, adesea prin intermediul unor state din Golf, precum Qatar sau Emiratele Arabe Unite.

Citeşte şi: Alegerile din Norgvegia ar putea provoca PRĂBUŞIREA guvernului Solberg – Black News

‘Ne rămân foarte puţini francezi în Afganistan, chiar foarte puţini, cel mult câteva zeci’, a declarat Le Drian într-o conferinţă de presă la Doha alături de omologul său din Qatar, Mohammed bin Abderrahman Al-Thani.

Le Drian a precizat că ‘încă 47 de francezi’ au fost evacuaţi luni via Qatar. În total, circa 2.800 de persoane au fost evacuate de guvernul francez, printre care în jur de 2.600 de afgani, a indicat ministrul.

El a declarat că s-a deplasat în Qatar pentru, printre altele, ‘finalizarea evacuării’ mai multor persoane şi oferirea unei ‘protecţii’ afganilor care se tem pentru viaţa lor sub regimul talibanilor.

Jean-Yves Le Drian şi-a reiterat totodată poziţia faţă de noii conducători de la Kabul, afirmând că acţiunile lor actuale ‘nu răspund prin nimic’ aşteptărilor comunităţii internaţionale.

Citeşte şi: Coreea de Nord a testat o nouă ‘rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune’ – Black News

Numeroşi afgani şi străini au încercat să fugă din ţară pentru a scăpa de talibani, care au impus un regim brutal atunci când s-au aflat la putere între 1996 şi 2001. În ultimele săptămâni, talibanii au transmis numeroase mesaje de deschidere, dar multe guverne rămân sceptice.

Franţa a fost prezentă militar în Afganistan din 2001 până în 2014, cu un număr total de aproape 4.000 de soldaţi.

Tags: AfganistandohafrantaJean-Yves Le DriankabulMohammed bin Abderrahman al-Thaniqatartalibani
Categorii: Externe