Câți bani a cheltuit Moldova pentru subvenţionarea consumului de combustibili

Publicat:

Subvențiile globale pentru combustibilii fosili au crescut anul trecut cu circa 2.000 miliarde de dolari, la un nivel record de 7 trilioane de dolari, constată Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Aceasta deoarece guvernele au sprijinit consumatorii și întreprinderile în timpul creșterii globale a prețurilor la resurse energetice cauzată de invazia Rusiei în Ucraina și de redresarea economică în urma pandemiei, transmite mold-street.com.


China are cel mai mare volum de subvenţii

Se întâmplă în timp ce lumea se luptă să limiteze încălzirea globală la 1,5 grade Celsius, iar numeroase state, inclusiv Republica Moldova sunt afectate de valuri de căldură extremă.

„Subvenţiile pentru petrol, cărbune şi gaze naturale costă echivalentul a 7,1% din PIB-ul global. Este mai mult decât cheltuie anual guvernele pe educaţie (4,3% din veniturile globale) şi aproximativ două treimi din ce cheltuie pe asistență medicală (10,9%)”, apreciază instituţia financiară internaţională.

FMI avertizează că subvenţiile implicite – costul pagubelor provocate de poluarea atmosferică şi încălzirea globală – reprezintă cea mai mare parte a costurilor şi probabil vor creşte în continuare. Costurile de mediu nu sunt adesea reflectate în prețurile la combustibilii fosili, în special la cărbune și motorină.

Analiza FMI arată că consumatorii nu au plătit circa 5 trilioane de dolari costuri de mediu anul trecut.

“Această cifră ar putea fi aproape dublă dacă daunele aduse climei ar fi evaluate la nivelurile găsite într-un studiu recent publicat în revista științifică Nature, în loc de ipoteza noastră de bază conform căreia costurile încălzirii globale sunt egale cu prețul emisiilor necesare pentru a îndeplini obiectivele de temperatură ale Acordului de la Paris”, susţine FMI.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cod galben de PERICOL de incendiu

Cod galben de PERICOL de incendiu Meteorologii anunță Cod galben de incendiu, valabil pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Avertizarea intră în vigoare de astăzi,...

Şeful diplomaţiei europene: Rusia că ‘ia fără milă drept ţină civilii ucraineni’

Şeful diplomaţiei europene: Rusia că 'ia fără milă drept ţină civilii ucraineni' Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a acuzat Rusia că ''ia fără milă drept...

Creștere semnificativă a serviciilor de roaming bilateral între R.Moldova și România, constatată în 2023

Creștere semnificativă a serviciilor de roaming bilateral între R.Moldova și România, constatată în 2023 Pe parcursul anului trecut, s-a înregistrat o creștere semnificativă a serviciilor...

Instanța a respins cererea de conexare a dosarului penal în care este cercetată Evghenia Guțul cu cel al Marinei Tauber

Instanța a respins cererea de conexare a dosarului penal în care este cercetată Evghenia Guțul cu cel al Marinei Tauber Instanța a respins cererea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.