Câți candidați pentru CSM și CSP au promovat Comisia Pre-vetting

Publicat:

67 de candidați la funcții în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor au participat în procesul de evaluare extraordinară, desfășurat de Comisia de Pre-Verificare pentru a stabili eligibilitatea acestora pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sau Consiliul Superior al Procurorilor (SCP).

Comisia Pre-vetting a finalizat evaluarea a 59 dintre cei 67 de candidați și a emis aproape 90 la sută din numărul total de decizii, deciziile privind grupul II de candidați la CSM din rândul non-judecătorilor, propuși de Parlament fiind în proces de elaborare si aprobare.


Citeşte şi: Este imposibil ca aleșii poporului din partea BCS să nu știe că în Ambasada Rusiei este un cuib de spioni (opinie) – Stiripesurse.md

Astfel, Comisia a evaluat integritatea financiară și etică a 28 de judecători de carieră, 17 procurori, 22 de reprezentanți ai societății civile cu experiență profesională în domeniul dreptului sau alt domeniu relevant. Este vorba despre 21 de candidați non-judecători la CSM, desemnați de Parlament pe 9 iulie 2022 și 5 mai 2023 și un candidat non-procuror, propus de Academia de Științe la funcția de membru al CSP.

Din cei 59 de candidați, 16 au primit decizii de promovare și 43 au primit decizii de nepromovare.

Cele 43 de decizii de nepromovare au vizat 14 situații de retragere din concurs sau de nedepunere a documentelor prevăzute de lege, fapt ce i-a descalificat pe candidați, iar restul 29 de candidați nu au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting urmare a parcurgerii procesului complet de verificare.

Din totalul de 67 de candidați, înscriși în concursurile pentru CSM și CSP, 79 la sută au trecut prin procesul complet de evaluare, adică 52 de candidați.

Pe categorii de subiecți evaluați, din 40 de candidați la CSM, 5 judecători și 3 non-judecători au promovat evaluarea, ceea ce reprezintă o rată de promovare de 18% pentru judecători și 25% pentru non-judecători.

Rata privind candidații non-judecători la CSM se poate modifica odată cu emiterea ultimelor decizii privind grupul doi de candidați, propus de Parlament.

Din cei 18 candidați înscriși în concursul pentru CSP, 17 procurori și un candidat non-procuror propus de Academia de Științe, opt au promovat și zece nu au promovat evaluarea extraordinară. Prin urmare, rezultatele indică o rată de promovare de 41 % în rândul procurorilor, iar singura candidată din partea societății civile, propusă de Academia de Științe, la fel, a promovat evaluarea.

Totodată, în trei din cele zece decizii de nepromovare, candidații s-au retras, iar într-un caz nu a depus la timp Declarația pentru 5 ani.

Citeşte şi: Militarii pucişti l-au răsturnat pe preşedintele Nigerului – Stiripesurse.md

Până la 27 iulie 2023, 18 candidați la CSM din rândul judecătorilor, 4 non-judecători și 5 candidați procurori la CSP, care nu au promovat evaluarea, au contestat deciziile Comisiei Pre-Vetting la Curtea Supremă de Justiție.

În două dintre aceste cazuri, Curtea a menținut deciziile Comisiei Pre-Vetting, iar celelalte 25 de contestații sunt pendinte.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prima misiune a pompierilor moldoveni în Grecia

Prima misiune a pompierilor moldoveni în Grecia Echipa pompierilor moldoveni detașată în Republica Elenă a intervenit în prima misiune la lichidarea unui incendiu de...

METEO// Vreme caldă și ploi cu descărcări electrice

METEO// Vreme caldă și ploi cu descărcări electrice Vremea se menține, în continuare, destul de caldă, însă, sunt preconizate și ploi. Citește și: Bani din fondul...

Eurostat: România este cel mai mare exportator de cereale din UE în primele săptămâni ale sezonului 2024/25

Eurostat: România este cel mai mare exportator de cereale din UE în primele săptămâni ale sezonului 2024/25 În primele două săptămâni din sezonul 2024/25, Uniunea...

Evenimentele Zilei de 18 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 18 iulie în Istorie   18 iulie este a 199-a zi a calendarului gregorian și a 200-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.