X

Câţi catalani îşi mai doresc acum separarea de Spania?

Doar un sfert dintre catalani vor continuarea procesului de independenţă faţă de Spania, înaintea alegerilor regionale din 21 decembrie, potrivit unui sondaj publicat luni de ziarul El Pais, citat de Reuters, potrivit agerpres.

Referendumul privind independenţa Cataloniei de la 1 octombrie, declarat ilegal de către Madrid, a dus la cea mai gravă criză politică din ultimele decenii în Spania. Situaţia s-a mai calmat după ce destituirea liderilor separatişti catalani de către guvernul Spaniei a provocat puţină rezistenţă. Dar incertitudinea ar putea reveni dacă tabăra proindependenţă va câştiga scrutinul din 21 decembrie.

Citeşte şi: Ramzan Kadârov este gata să demisioneze şi-l lasă pe Putin să-i aleagă succesorul

Doar 24% dintre cei chestionaţi de Metroscopia au declarat că şi-ar dori continuarea procesului de independenţă după aceste alegeri, în timp ce 71% dintre cei intervievaţi au spus că ar prefera ca oamenii politici să ajungă la un acord care să pornească de la premisa că regiunea Catalonia rămâne parte a Spaniei.

Partidele proindependenţă ar putea însă pierde majoritatea absolută în parlamentul catalan la alegerile din decembrie, indică acelaşi sondaj.

Dar este dificil să fie trase concluzii clare în urma acestui sondaj, cu o marjă de eroare de 2,4 procente, care arată că, practic, sprijinul este distribuit în mod egal între cele două tabere.

Sondajul a fost realizat telefonic pe un eşantion de 1.800 de catalani între 20 noiembrie şi 22 noiembrie.

Faptul de a nu obţine o majoritate în parlamentul regional ar constitui o lovitură dură pentru separatiştii catalani, care consideră scrutinul drept un fel de plebiscit după decizia Madridului de a pune sub tutelă regiunea luna trecută.

Citeşte şi: Un diplomat rus vede un scenariu APOCALIPTIC în Peninsula Coreea

Referendumul din octombrie a fost câştigat de tabăra proindependenţă, dar participarea a fost de numai 43% pentru că mulţi care se opuneau separării nu au votat.

Se aşteaptă ca partidele separatiste catalane să câştige 46% din voturi, în scădere uşoară, faţă de 47,7 %, cât obţinuseră la alegerile din 2015. Partidele unioniste în ansamblul lor ar obţine la rândul lor 46% din voturi, în comparaţie cu 40% la alegerile trecute, potrivit sondajului Metroscopia.

Rata de participare la scrutinul din 21 decembrie, cel mai important din istoria regiunii, aşa cum a declarat sâmbătă liderul catalan Carles Puigdemont, este de aşteptat să atingă un record de 80%. 

Tags: Carles Puigdemontcataloniaindependentamadridspania
Categorii: Diaspora