Caucher Birkar, un refugiat kurd, laureat al Medaliei Fields, considerată echivalentul în matematică al premiului Nobel

Publicat:

Caucher Birkar, un kurd iranian refugiat în Marea Britanie, este unul dintre cei patru laureaţi ai Medaliei Fields pe 2018, considerată adeseori echivalentul în matematică al premiului Nobel. Aceste recompense prestigioase, atribuite din patru în patru ani, au fost anunţate miercuri la Rio de Janeiro, informează AFP, potrivit agerpres.

Germanul Peter Scholze, în vârstă de 30 de ani – unul dintre cei mai tineri laureaţi din istoria acestui premiu – se numără printre laureaţii din 2018, alături de italianul Alessio Figalli şi australianul de origine indiană Akshay Venkatesh.


Citește și : Numărul victimelor provocate de erupția vulcanului Fuego din Guatemala a ajuns la 161

Născut în Marivan, localitate din Kurdistanul iranian, Caucher Birkar, în vârstă de 40 de ani, este refugiat din 2000 în Marea Britanie, unde predă la Universitatea Cambridge. El a fost premiat cu Medalia Fields pentru contribuţia sa la studiile geometrice dedicate planului Fano.

Peter Scholze, profesor la Universitatea din Bonn, a câştigat aceeaşi recompensă graţie lucrărilor sale din domeniul aritmeticii şi geometriei algebrice.

Alessio Figalli, în vârstă de 34 de ani, a fost premiat pentru contribuţia adusă teoriei transportului optimal. Coordonator al unui departament din cadrul CNRS (Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice din Franţa) începând din 2007, savantul italian este în prezent detaşat la Ecole Polytechnique Federale din Zurich (Elveţia). Alessio Figalli l-a avut ca mentor pe francezul Cedric Villani, laureat al Medaliei Fields în 2010.

Al patrulea laureat din acest an, Akshay Venkatesh, în vârstă de 36 de ani, s-a născut la New Delhi şi s-a mutat apoi cu familia lui în Australia. A fost recompensat cu Medalia Fields pentru lucrările sale din domeniul teoriei analitice a numerelor.

Medalia Fields, o recompensă atribuită începând din 1936, este acordată unui număr de cel mult patru matematicieni cu vârste de până la 40 de ani.

Acest premiu a fost propus în 1923 de matematicianul canadian John Charles Fields, decedat în 1932. Savantul canadian a lăsat moştenire întreaga lui avere în numele ştiinţei cu scopul de a finanţa acest premiu, supranumit adeseori “Nobelul pentru matematică”.

Potrivit BBC, fiecare laureat primeşte un cec în valoare de 15.000 de dolari canadieni. Medaliile sunt fabricate de Monetăria Canadei.

Cel mai tânăr câştigător din istoria premiului este Jean-Pierre Serre, care a primit Medalia Fields în 1954, la vârsta de 27.

O singură femeie a câştigat această distincţie prestigioasă – matematiciana iraniană Maryam Mirzakhani, care a predat la Universitatea Stanford din Statele Unite. Ea a câştigat Medalia Fields în 2014 şi a murit de cancer în 2017.

Dintre cei 55 de laureaţi din istoria premiului, 13 sunt americani şi 12 francezi, Statele Unite şi Franţa fiind ţările care au primit cele mai multe recompense de acest tip.

Citește și : Emiratele Arabe Unite anunță o amnistie pentru lucrătorii imigranţi aflaţi într-o situaţie neregulamentară

Medaliile Fields pe 2018 au fost atribuite la Congresul Internaţional de Matematică, organizat din patru în patru ani începând cu sfârşitul secolului al XIX-lea şi care a avut loc pentru prima oară în emisfera sudică, în oraşul brazilian Rio de Janeiro.

Cu ocazia ceremoniei de deschidere, marcată de prezentări culturale ale amerindienilor din Amazonia şi dansuri care îşi au originile în favelele din Rio de Janeiro, organizatorii au anunţat că următoarea ediţie a congresului va avea loc la Sankt Petersburg, în Rusia, în 2022.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Grecia: Incendiu de pădure masiv la nord de Atena

Grecia: Incendiu de pădure masiv la nord de Atena Un incendiu masiv a izbucnit sâmbătă într-o zonă dens împădurită la aproximativ 20 de kilometri nord...

România, pe locul 5 din 24 la numărul de fani prezenți la Euro 2024. Câți suporteri au susținut pe tricolori la meciurile din grupe

România, pe locul 5 din 24 la numărul de fani prezenți la Euro 2024. Câți suporteri au susținut pe tricolori la meciurile din grupe Peste...

Cum au „driblat” trei naționale de la EURO 2024 noua regulă UEFA

Cum au „driblat” trei naționale de la EURO 2024 noua regulă UEFA Italia, Danemarca și Slovenia sunt trei selecționate care și-au asigurat prezența în optimile...

Peste 168.000 de moldoveni au plecat din Republica Moldova în ultimii trei ani

Peste 168.000 de moldoveni au plecat din Republica Moldova în ultimii trei ani Peste 168 de mii de moloveni au părăsit ţara în perioada anilor...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.