X

Cavusoglu: “Nu este benefic” pentru Franţa să rămână în Siria pentru a proteja miliţiile kurde

Turcia a avertizat marţi că “nu este benefic” pentru Franţa să-şi menţină o prezenţă militară în Siria pentru a proteja miliţiile kurde ale Unităţilor pentru Apărarea Poporului (YPG), aflate în prima linie în lupta antijihadistă, informează AFP, potrivit agerpres.

“Nu este un secret pentru nimeni că Franţa susţine YPG. (Emmanuel) Macron s-a întâlnit cu reprezentanţi ai acestora”, a declarat şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu, în timpul unei întâlniri cu jurnalişti turci. “Nu avem informaţii despre trimiterea de alţi soldaţi (francezi), însă ei (francezii) îşi menţin prezenţa actuală. Dacă ei rămân pentru a contribui la viitorul Siriei, atunci mulţumim. Însă, dacă ei rămân pentru a proteja YPG, aceasta nu va fi benefic pentru nimeni”, a atenţionat Cavusoglu.

Citește și : Bilanțul atacului lansat împotriva unui complex de clădiri guvernamentale din Kabul a ajuns la 43 de morți

Franţa participă la coaliţia internaţională condusă de SUA împotriva jihadiştilor în Siria şi Irak. Ea şi-a desfăşurat în aceste ţări artileria şi aviaţia. Potrivit mai multor surse de informaţie, elemente ale forţelor speciale franceze sunt de asemenea prezente la sol în Siria, însă guvernul de la Paris nu a confirmat această prezenţă.

SUA sprijină YPG împotriva jihadiştilor din gruparea Statul Islamic (SI), însă Ankara consideră această miliţie drept o organizaţie ‘teroristă’ având legătură cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care duce un război de gherilă în sud-estul Turciei din 1984. Turcia a lansat deja două ofensive în nordul Siriei din 2016 împotriva YPG şi a jihadiştilor SI.

Preşedintele american Donald Trump a ordonat miercuri retragerea celor circa 2.000 de militari americani desfăşuraţi în Siria, care luptau aici împotriva jihadiştilor din gruparea Stat Islamic (SI) alături de o coaliţie arabo-kurdă dominată de YPG. Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a exprimat duminică “regretul profund” în legătură cu decizia americană, estimând că “un aliat trebuie să ofere siguranţă”.

Franţa a afirmat, de asemenea, că va rămâne angajată în coaliţia anti-SI, în pofida retragerii anunţate a trupelor americane din Siria.

Citește și : Costa Rica: Elena Udrea şi Alina Bica au fost eliberate din arest preventiv

Tags: antijihadistăfrantaIraksiriaSUAturciaYPG
Categorii: DiasporaSinteze