X

Cazul de mpox diagnosticat în Pakistan nu are legătură cu tulpina africană

Cazul de mpox diagnosticat în Pakistan nu are legătură cu tulpina africană

Tulpina de mpox depistată la pacientul din Pakistan săptămâna trecută nu este a virusului activ în prezent în Africa, anunţă luni autorităţile sanitare pakistaneze, relatează AFP.

Pakistranul anunţa vineri că a diagnosticat un caz de mpox, la un pacient în vârstă de 34 de ani care ”venea dintr-o ţară de la Golful (Persic)”, potrivit stiripesurse.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

A fost efectuată o secvenţiere gentică a tulpinei.

”Virusul aparţine subtipului clada 2”, anunţă Ministerul pakiestanez al Sănătăţii.

”În prezent, epidemia din Republica Democratică Congo (RDC) este asociată în primul rând cladei 1b. Este de notat că până în prezent nu s-a raportat niciun caz din clada 1b în Pakistan”, subliniază ministerul.

Joi, Suedia a anunţat că a înregistrat un caz din subtipul clada 1b – aceeaşi tulpină de mpox care a apărut în RDC din septembrie 2023 -, primul caz din afara Africii.

O intendificare a mpox în RDC, care afectează şi Burundi, Kenya, Rwanda şi Uganda, a determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să declare o urgenţă de sănătate publică de amploare internaţională, cel mai ridicat nivel de alertă.

RDC a înregistrat cel puţin 16.000 de cazuri şi 548 de morţi.

Citește și: Poliția înăsprește măsurile de control pe întreg teritoriul țării pentru a responsabiliza șoferii

Virusul, denumit în trecut variola maimuţei, a fost descoperit în 1958 în Danemarca, lamaimuţe crescute în scopul cercetării, iar apoi în 1970, pentru prima oară la om, în RDC de azi.

Mpox este o boală virală care se răspândeşte de la animal la om, dar care se transmite şi printr-un contact fizic apropiat.

Boala provoacă febră, dureri musculare şi leziuni cutanate.

Tags: africaMpoxpakistan
Externe