X

Cazul fetiței kurde ucise în Belgia: Un poliţist a fost ‘identificat’, dă asigurări avocatul părinţilor

Avocatul părinţilor fetiţei kurde de doi ani ucisă de un glonţ în timpul unei curse de urmărire poliţie-migranţi, joia trecută, în Belgia, a dat asigurări marţi că autorul focului de armă era într-adevăr un poliţist şi că acesta a fost ‘identificat’, informează AFP, potrivit agerpres.

‘Poliţistul care a tras a fost în mod clar identificat’, a declarat pentru AFP Olivier Stein, contactat la telefon, la finalul unei reuniuni cu Parchetul din Tournai (vestul Belgiei, lângă frontiera cu Franţa).

Citește și : Serbia nu va accepta vreo negociere privind date-limită legate de UE (Ivica Dacic)

‘Nu existau arme în camioneta’ ce transporta 30 de migranţi kurzi (26 de adulţi şi 4 copii) ‘şi un singur foc de armă a fost tras, de un poliţist (…), şi acest glonţ tras de poliţist a fost cel care a ucis-o’ pe micuţa Mawda Shawri, a continuat Stein.

Copila a decedat în ambulanţa care o transporta la spital.

În timpul unei conferinţe de presă care a avut loc vineri, primul substitut al Parchetului din Mons, Frederic Bariseau, s-a arătat ‘foarte prudent’ cu privire la originea focului de armă care a avut loc în timpul acestei curse de urmărire din noaptea de miercuri spre joi între Namur şi Maisieres, periferie a oraşului Mons.

‘Nu poate fi exclus că acest glonţ ar putea proveni din arma unui poliţist, însă ancheta va determina dacă au existat alte focuri de armă, ce poliţist – dacă era un poliţist – sau vreuna dintre persoanele prezente în camionetă ar fi putut fi înarmată’, a explicat magistratul.

Citește și : Egipt: Armata şi-a intensificat demolările de locuinţe în regiunea Sinai (HRW)

De asemenea, autorităţile judiciare i-ar fi confirmat marţi avocatului că ‘glonţul a fost tras în plină cursă de urmărire, în momentul în care camioneta rula cu 90 km/oră, din una dintre maşinile poliţiei, dintre care cele mai avansate se aflau la nivelul camionetei.’ ‘S-a putut citi în presă că aceasta (camioneta) ar fi intrat într-un baraj al poliţiei, însă nu este adevărat. Aceste informaţii confirmă explicaţiile clienţilor mei pe toată linia’, şi-a exprimat Stein mulţumirea.

Luni, împreună cu alţi avocaţi ai părinţilor, el a cerut o anchetă independentă asupra acestei drame, eventual sub forma unei comisii parlamentare.

Incidentul a provocat vâlvă joi la Grande-Synthe, în apropiere de Dunkerque, nordul Franţei, fetiţa fiind membră a ‘unei familii de migranţi găzduite în prezent într-un gimnaziu din Grande-Synthe’, conform prefecturii departamentului Nord.

Tags: BelgiafrantaglonţkurdemigrantiTournai
Categorii: Diaspora