X

Cazul Khashoggi : Franţa impune sancţiuni împotriva a 18 cetăţeni saudiţi

Franţa a impus sancţiuni împotriva a 18 cetăţeni saudiţi suspectaţi de implicare în uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi pe 2 octombrie în consulatul ţării sale din Istanbul, a declarat joi Ministerul de Externe francez, relatează AFP şi Reuters, scrie Agerpres.

“Aceste măsuri, decise de Ministerul de Interne, vizează interzicerea accesului acestor indivizi pe teritoriul naţional al Franţei, precum şi în întreg spaţiul Schengen”, a afirmat Quai d’Orsay într-un comunicat.

Citește și : Theresa May: ”Negocierile asupra Brexit-ului se află acum într-un moment crucial”

“Este vorba despre măsuri preventive, care pot fi revizuite sau extinse în funcţie de evoluţia investigaţiilor în curs”, a adăugat sursa citată.

“Uciderea lui Jamal Khashoggi este o crimă de o gravitate extremă, care în plus este îndreptată împotriva libertăţii presei şi celor mai fundamentale drepturi”, a precizat ministerul în comunicat.

Parisul se alătură astfel Berlinului care a anunţat luni sancţiuni similare. Aceste măsuri au fost luate “în coordonare cu partenerii europeni, în special cu Germania”, a afirmat ministerul francez.

Totodată, Ministerul de Externe francez a cerut autorităţilor saudite să ofere un “răspuns transparent, detaliat şi exhaustiv” cu privire la uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi.

Pe 15 noiembrie, Statele Unite au anunţat sancţiuni financiare – inclusiv îngheţarea activelor din SUA – împotriva a 17 oficiali saudiţi.

Citește și : Statele Unite acuză Iranul că a omis să declare un program de arme chimice

Uciderea jurnalistului saudit critic la adresa guvernului de la Riad a provocat o undă de şoc la nivel mondial şi a afectat considerabil imaginea Arabiei Saudite, în special cea a prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, acuzat de presă şi de oficiali turci sub rezerva anonimatului că ar fi dat ordinul asasinării lui Khashoggi.

Procurorul general al Arabiei Saudite a inculpat până în prezent 11 persoane – din totalul de 21 de suspecţi – şi a cerut pedeapsa cu moartea împotriva a cinci dintre acestea, însă a respins orice responsabilitate a prinţului moştenitor saudit în acest caz.

Tags: frantagermaniaJamal KhashoggiQuai d'OrsaysanctiuniSchengen
Categorii: DiasporaSinteze