Cazul Khashoggi: Londra ameninţă Riadul că se expune la ‘consecinţe grave’ dacă acuzaţiile se dovedesc fondate

Publicat:

Ministrul de externe britanic Jeremy Hunt a avertizat joi autorităţile saudite că se expun la ‘consecinţe grave’ în cazul responsabilităţii lor în dispariţia jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Jamal Khashoggi, un critic al puterii de la Riad şi colaborator al Washington Post, nu a mai dat niciun semn de viaţă de când a intrat în consulatul ţării sale la Istanbul, pe 2 octombrie, pentru demersuri administrative în vederea căsătoriei sale viitoare cu o cetăţeană turcă.


Citește și : Criminalul Viktoriei Marinova şi-a recunsocut fapta! ‘Era beat şi foarte drogat’

Autorităţile turce afirmă că Jamal Khashoggi nu a mai părăsit clădirea, dar Riadul susţine contrariul.

Oficiali turci au afirmat sâmbătă că, potrivit primelor elemente ale anchetei, Khashoggi ar fi fost asasinat în consulat.

‘Dacă acuzaţiile sunt adevărate, vor exista consecinţe grave deoarece prietenia şi parteneriatele noastre se bazează pe valori comune’, a declarat Jeremy Hunt pentru AFP, în condiţiile în care Riadul este bănuit l-ar fi asasinat pe jurnalistul Jamal Khashoggi.

‘Dacă saudiţii vor să ajungă la o concluzie satisfăcătoare (în acest caz), trebuie să-l găsim pe Khashoggi. Ei spun că aceste acuzaţii nu sunt adevărate, atunci unde este Khashoggi?’, a spus ministrul britanic.

‘Suntem extrem de îngrijoraţi’, a declarat Jeremy Hunt, explicând că a transmis ‘profunda îngrijorare’ ambasadorului saudit de la Londra şi ministrului saudit al afacerilor externe.

‘Cei care se consideră prieteni de mult timp ai Arabiei Saudite cred că acesta este un subiect foarte, foarte grav’, a declarat el, referindu-se în special la Statele Unite care au cerut explicaţii Riadului.

Preşedintele american Donald Trump a declarat joi că anchetatorii americani lucrează împreună cu Turcia şi Arabia Saudită pentru a face lumină asupra dispariţiei jurnalistului Jamal Khashoggi la consulatul saudit de la Istanbul.

Citește și : Israelul a distrus un tunel din Fâşia Gaza construit de gruparea palestiniană Hamas

”Suntem extrem de duri şi avem anchetatori acolo; lucrăm cu Turcia şi cu Arabia Saudită”, a declarat liderul de la Casa Albă într-un interviu telefonic acordat canalului Fox News.

Dispariţia lui Khashoggi este de natură să adâncească şi mai mult diviziunile dintre Turcia şi Arabia Saudită, ale căror relaţii sunt deja tensionate după ce Ankara a trimis trupe în Qatar anul trecut, într-o demonstraţie de sprijin faţă de emirat, supus unui embargou de vecinii din Golf, la iniţiativa Riadului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor Elvețian de origine turcă care acum doi ani și-a ucis cu deosebită cruzime...

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.