X

Cazul Khashoggi: Niciun ‘compromis’ cu Arabia Saudită, cere RSF

Orice “compromis” cu Arabia Saudită în legătură cu uciderea lui Jamal Khashoggi ar da “o autorizaţie de a ucide” unui regat ce “răpeşte” şi “ucide” jurnaliştii, a avertizat sâmbătă secretarul general al ONG-ului internaţional Reporteri fără Frontiere (RSF), Christophe Deloire, citat de France Presse, potrivit Agerpres.

Arabia Saudită a recunoscut pentru prima dată că jurnalistul saudit a fost ucis în interiorul consulatului regatului din Istanbul, un caz cu impact global ce îi degradează imaginea în faţa aliaţilor săi, mai ales Statele Unite.

Citește și : Arabia Saudită recunoaşte că jurnalistul Jamal Khashoggi a fost ucis în consulatul său din Istanbul

“Orice încercare de a ridica presiunea asupra Arabiei Saudite şi de a accepta o politică de compromis ar avea drept consecinţă să i se acorde o +autorizaţie de a ucide+ unui regat care încarcerează, biciuieşte, răpeşte şi chiar ucide jurnaliştii care îndrăznesc să investigheze şi să lanseze dezbateri”, a scris Deloire pe Twitter.

Într-un alt tweet, el adaugă că “după recunoaşterea morţii” lui Khashoggi, RSF “aşteaptă ca o presiune determinată, constantă şi puternică să fie menţinută asupra Arabiei Saudite pentru a se afla tot adevărul asupra acestui caz şi a se obţine eliberarea jurnaliştilor saudiţi care au fost condamnaţi la pedepse groaznice”.

Confirmarea morţii lui Khashoggi a fost transmisă înainte de zori de agenţia oficială de presă saudită SPA, care a anunţat demiterea a doi înalţi responsabili saudiţi şi arestarea a 18 suspecţi, toţi saudiţi.

Potrivit SPA, el a murit în urma unei bătai. Directorul unui think-tank considerat un apropiat al puterii de la Riad a oferit o altă versiune. “Khashoggi a murit din cauza strangulării în timpul unei altercaţii fizice, nu din cauza unei bătăi”, a spus Ali Shihabi.

Un critic al prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, Khashoggi trăia în exil din 2017 în Statele Unite unde colabora mai ales cu Washington Post.

Citește și : Parlamentul macedonian a votat în favoarea schimbării numelui țării

Credibilă pentru preşedintele SUA, tulburătoare pentru şeful ONU: confirmarea de către Arabia Saudită a morţii jurnalistului Jamal Khashoggi provoacă emoţie şi întrebări despre versiunea Riadului. Preşedintele american Donald Trump a declarat că consideră explicaţiile saudite despre moartea lui Jamal Khashoggi ca fiind credibile.

Anchetatorii turci şi-au continuat investigaţiile vineri, cercetând mai ales o vastă pădure de lângă Istanbul. Potrivit mai multor media din Orientul Mijlociu, jurnalistul a fost torturat, decapitat şi trupul său dezmembrat.

Tags: (RSFArabia sauditaChristophe DeloireJamal KhashoggijurnaliştiONG
Categorii: Sinteze