Cazul Polanski – ‘Geniul nu este o garanţie a impunităţii’ , afirmă ministrul Culturii din Franţa

Publicat:

Ministrul Culturii din Franţa, Franck Riester, a afirmat joi că o operă “oricât de importantă ar fi aceasta, nu scuză eventualele păcate ale autorului său” în contextul în care regizorul Roman Polanski este vizat de o nouă acuzaţie de viol formulată de o fotografă franceză, informează AFP, scrie agerpres.

“Talentul nu este o circumstanţă atenuantă; geniul nu este o garanţie a impunităţii”, a insistat Franck Riester, fără să menţioneze numele cineastului franco-polonez, însă avertizând asupra pericolelor pe care le constituie “judecata publică”, într-un discurs susţinut joi la Paris cu ocazia Forumului despre paritate şi diversitate în cinema.


Citește și : Cutremur de 7,1 grade în nordul Indoneziei. A fost activată alerta de tsunami

Acesta a insistat asupra particularităţilor meseriilor cuprinse în cea de-a şaptea artă “unde corpul şi intimitatea sunt deseori în joc, unde tinerii talentaţi au dorinţa de a reuşi, iar unele persoane profită. Nu trebuie confundată carisma cu puterea”, a spus ministrul, dând asigurări în ceea ce priveşte grija sa pentru protejarea “libertăţii de creaţie”.

Lansarea în cinematografele franceze a peliculei ”J’accuse”, reconstituirea realizată de Polanski a unuia dintre cele mai celebre erori judiciare din istoria Franţei, afacerea Dreyfus, a fost însoţită de controverse. O avanpremieră programată pentru marţi a fost anulată din cauza unui protest al unui grup de feministe, iar campania de promovare a fost perturbată (interviuri anulate sau nedifuzate). Un hashtag #BoycottPolanski a apărut pe reţelele de socializare.

Mai mulţi membri ai guvernului, printre care purtătoarea de cuvânt Sibeth Ndiaye şi Marlene Schiappa, responsabilă de egalitatea de şanse femei-bărbaţi, au declarat că refuză să vadă filmul, recompensat cu marele premiu al juriului la Festivalul de la Veneţia, fără să lanseze însă apeluri la boicot.

Franck Riester şi-a afirmat încă o dată joi susţinerea faţă de “toate cele care îndrăznesc să rupă tăcerea”. “Spusele voastre sunt necesare” şi nu sunt “în zadar”.

Citește și : Comisia Europeană a lansat proceduri împotriva Marii Britanii pentru că nu a propus un nou comisar

Ministrul a salutat deja săptămâna trecută curajul actriţei Adele Haenel, care a acuzat un alt regizor, Christophe Ruggia, de “atingeri nepotrivite” şi de “hărţuire” pe când era adolescentă.

Săptămâna trecută, actriţa şi fotografa franceză Valentine Monnier, într-un articol publicat în Le Parisien, l-a acuzat pe Roman Polanski că ar fi violat-o în 1975 pe când avea 18 ani. Avocatul regizorului, Herve Temime, a negat acuzaţia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.