Cazurile de „sindrom Havana” la diplomați americani coincid cu ”migrarea” angajaților ruși GRU – anchetă

Publicat:

Cazurile de „sindrom Havana” la diplomați americani coincid cu ”migrarea” angajaților ruși GRU – anchetă

Bolile inexplicabile printre oficialii americani cunoscute sub numele de „sindromul Havana” au fost legate de agenția rusă de informații cunoscută sub numele de GRU. Potrivit investigației comune publicate de The Insider, CBS News și germanul Der Spiegel. Unul dintre autorii materialului este anchetatorul Bellingcat Hristo Grozev.

„Am putut descoperi că ora și locația atacurilor au corelat cu deplasările ofițerilor GRU din unitatea militară 29155. Două victime au văzut membri ai lui 29155 înainte sau imediat după atac și i-au identificat dintr-o fotografie. De asemenea, s-a dovedit că Academia Medicală Militară afiliată GRU studia efectele clinice cauzate de „sindromul Havana”, iar unul dintre membrii cheie ai grupului 29155 a primit un ordin guvernamental de a dezvolta arme acustice”, scriu autorii.


Aceștia susțin că există o „corelație clară” între călătoriile ofițerilor GRU de la unitatea militară 29155 și cazurile de „sindrom Havana” în diferite regiuni ale lumii. Printre acești ofițeri de informații, potrivit anchetatorilor, se numără și Petrov și Boshirov – presa a scris că acestea sunt pseudonimele lui Alexander Mișkin și Anatoli Chepiga, asociate cu otrăvirea în orașul britanic Salisburi a fostului ofițer de informații rus Serghei Skripal și fiica lui Iulia.

Cazurile de „sindrom Havana” la diplomați americani coincid cu ”migrarea” angajaților ruși GRU – anchetă

În special, ancheta indică faptul că Petrov, Boshirov și alți ofițeri GRU (șapte persoane în total) se aflau în apropiere de Frankfurt, Germania, înainte de incidentul „sindromului Havana” din 2014, cu un angajat al consulatului american și apoi l-a identificat pe ofițerul rus de informații Egor Gorșkov printre fotografii care i-au fost arătate cu pseudonimul Egor Gordienko. Când Petrov și alți angajați GRU au plecat în China în 2016, un specialist IT de la Departamentul de Stat al SUA, responsabil cu stocarea informațiilor clasificate și care lucrează în Shanghai, a avut „sindromul Havana”, subliniază anchetatorii.

„A început să aibă amețeli severe, îi era greu să-și mențină echilibrul, chiar și să se ridice din pat era o problemă. Uneori, pur și simplu cădea în timp ce mergea pe stradă, au început problemele cu memoria de scurtă durată. După câteva luni , simptomele au început să dispară, dar în 2018 a început din nou să-și piardă echilibrul pe După câteva luni de examinare, verdictul oficial al medicilor a fost doar „expunere necunoscută a mediului care provoacă leziuni cerebrale traumatice”, scriu ei.

Cazuri de „sindrom Havana” au fost raportate în 2017 la Beijing (un angajat al Departamentului de Comerț al SUA a vorbit despre sunete ciudate și probleme bruște de sănătate) și Guangzhou (Departamentul de Stat al SUA a fost nevoit să evacueze peste 10 angajați). În octombrie 2021, soția unui diplomat american, care se mutase anterior din Statele Unite în Georgia, s-a simțit rău în casa ei din Tbilisi, dar a observat un bărbat lângă o „mașină ciudată” pe strada ei și i-a făcut o fotografie. Văzând asta, „s-a aruncat repede în mașină”.

„O coincidență ciudată, în acel moment, ofițerii GRU de la unitatea 29155 se aflau în Georgia”, scriu anchetatorii.

Ei au spus că mai târziu, în fotografie, victima l-a identificat pe Albert Averianov, fiul generalului Andrei Averianov, șeful unității militare 29155. Ancheta comună menționează și alte cazuri de sindrom Havana, inclusiv la Belgrad și Hanoi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Blocarea acţiunii unei singure proteine ar putea prelungi viaţa umană (studiu)

Blocarea acţiunii unei singure proteine ar putea prelungi viaţa umană (studiu) Prin blocarea unei singure proteine oameni de ştiinţă susţin că au reuşit să extindă...

Lukaşenko sugerează că deţinuţii politici ar putea fi folosiţi la înlăturarea pagubelor provocate de o furtună

Lukaşenko sugerează că deţinuţii politici ar putea fi folosiţi la înlăturarea pagubelor provocate de o furtună Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ignorat apelurile internaţionale de...

Obama, surprins de cât de ‘dezorienta’ părea Biden la o strângere de fonduri din iunie

Obama, surprins de cât de 'dezorienta' părea Biden la o strângere de fonduri din iunie Biden l-a surprins pe Obama cu starea sa de „dezorientare”...

O fostă deputată naţionalistă ucraineană, împuşcată mortal la Liov

O fostă deputată naţionalistă ucraineană, împuşcată mortal la Liov Irina Farion, fostă parlamentară naţionalistă ucraineană cunoscută pentru poziţiile sale împotriva Rusiei, a fost împuşcată în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.